Genel anestezi altında tedavi edilen çocuklarda serum ve tükürük örnekleri ile dental anksiyete parametrelerinin kantitatif olarak değerlendirilmesi
Quantitative evaluation of dental anxiety parameters with serum and saliva samples of children treated under general anesthesia
  1. Tez No: 460384
  2. Yazar: SİNEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM BAKKAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental anksiyete, kortizol, α-Amilaz, kromogranin A, oksidatif stres, Dental anxiety, Cortisol, Alpha amylase, Chromogranin A, Oxidative stress
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Araştırmamızda dental tedavi ihtiyacı ile dental anksiyete arasında doğru orantı olduğunu gösteren çalışmalara dayanarak, anksiyete seviyesi yüksek olan çocuklarda genel anestezi altında tamamlanan dental tedavi ihtiyacının ardından anksiyete düzeyinin psikometrik analizler ve fizyolojik parametreler ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca tükürük akış hızı, pH, total tükürük protein konsantrasyonu gibi tükürüğün fizikokimyasal özelliklerini yansıtan değerlerin ölçümü, çürük insidansı, yaş, cinsiyet ve oksidatif stres parametreleri arasındaki ilişki de tedavi öncesi ve tedavi sonrası alınan örnekler ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya 2-7 yaş aralığında bulunan, dental tedavilerinin genel anestezi altında yapılmasına karar verilmiş, 38 çocuk dahil edilmiştir. Tedaviden önce ve tedaviden sonra olmak üzere; çocuklar Frankl Davranış Skalası (FDS), Çocuklar için Diş Hekimi Korku Tarama Ölçeği (CFSS-DS), Facial Image Scale (FIS) ve Ünite Oturma Biçimi açısından değerlendirilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası toplanan tükürük ve serum örneklerinde kortizol, α-Amilaz, CgA, Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Nitrik Oksit (NO), Glutatyon Peroksidaz (GPx), Katalaz (CAT) parametreleri incelenmiştir. Araştırma bulgularımıza göre tedavi sonrası hem anksiyete belirleme skalalarına hem de fizyolojik parametrelere göre (kortizol, α-Amilaz, CgA) tedaviden sonra dental anksiyete düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma meydana gelmiştir. Tedavi sonrası serum ve tükürük TAS, GPx, TAH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olurken, TOS, NO, CAT, OSİ, TTPK düzeylerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir düşme meydana gelmiştir. Araştırma sonuçlarımız değerlendirildiğinde; tedavi sonrası dental anksiyete düzeylerinde azalma meydana gelmiştir. Çürük diş sayısı fazla olan ve yüksek anksiyeteye sahip çocuklarda, tedavilerin genel anestezi altında yapılmasının anksiyete düzeylerindeki azalmaya katkısı olduğunu görmekteyiz. Tedavi sonrası diş çürükleri sıfıra düştüğünde; serum/tükürük TAS değerinde artış, serum/tükürük TOS ve serum OSİ değerlerinde de bir azalma gözlenmektedir. Bu durum diş çürükleri ile oksidatif stres parametreleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir. İncelenen parametrelerin serum ve tükürük örneklerinden elde edilen değerleri arasında gözlenen pozitif korelasyonlar da tükürüğün seruma alternatif olarak kullanılabilecek diagnostik bir sıvı olabileceğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Depending on the studies which indicate a positive relationship between dental anxiety and increasing demand for dental treatment due to higher number of decays, the present study aims to eliminate the need for dental treatment via single-session general anesthesia (GA) in order to reduce dental anxiety in children. Additionally, the study evaluated the relationship between oxidative stress parameters and physicochemical properties of saliva (such as flow rate, pH, total protein), dental caries, age, and gender. Thirty eight children aged between 2 and 7 were selected for the study, whom required GA because of having multiple dental treatments and high anxiety levels. At the initial examination, Frankl's Behaviour Rating Scale, sitting patterns, Facial Image Scale (FIS) and Children's Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS) of the children were recorded and compared with the corresponding control scores which were taken after treatment. All patients were also evaluated by salivary and serum cortisol, alpha amylase, chromogranin A, Total Antioxidant Capacity (TAC), Total Oxidant Status (TOS), Nitric Oxide (NO), Glutathione Peroxidase (GPx), and Catalase (CAT) levels. The results of the present study revealed a statistically significant reduction in dental anxiety levels measured by biochemical parameters (cortisol, α-amylase, CgA) after treatment. Statistically siginificant increases in TAC, GPx, flow rate levels were also observed, whereas significant decreases were found in TOS, NO, CAT, OSI and total protein levels. In conclusion dental anxiety of the children were observed with a reduced level after all dental treatments were performed under general anesthesia. Therefore, GA can be suggested as a behaviour management technique for children who have high anxiety levels and high number of dental caries. After all dental treatments were performed, it was shown that serum/saliva TAC levels increased whereas serum/saliva TOS and serum OSI levels had a decrease which indicates the relationship between caries and oxidative stress parameters. Positive correlations observed between the serum and saliva samples supported the idea of that saliva can be an alternative diagnostic liquid instead of serum.