Farklı pürüzlendirme tekniklerinin braket çevresinde mine demineralizasyonu oluşturma etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of enamel demineralization around orthodontic brackets with different etching techniques
- Tez No: 460383
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÜŞÜMEZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Er:YAG lazer, Kantitatif Işık Etkili Floresans (QLF), Mine demineralizasyonu, Mine pürüzlendirmesi, X-runner, Enamel demineralization, Enamel etching, Er:YAG laser, Quantitative Light-Induced Fluorescence (QLF), X-runner
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ortodontik tedavi sırasında braket çevresinde gözlenen demineralizasyon alanları ortodonti uzmanlarını önemli ölçüde ilgilendirmektedir. Çünkü sabit ortodontik apareylere komşu mine yüzeyinde oluşabilecek demineralizasyon hem hasta hem de hekim için tedavinin başarısını gölgeleyen estetik problemlere yol açabilmektedir. Yeni tanıtılan Er:YAG lazer el aleti olan X-runner, pürüzlendirilen mine yüzeyini boyut, şekil ve derinlik açısından dijital olarak kontrol edebilme özelliği sayesinde benzersizdir. Bu çalışmada dört farklı pürüzlendirme tekniği kullanılarak yapıştırılan braketlerin çevresinde mine demineralizasyonu oluşma potansiyeli değerlendirilmiştir. Araştırmamızda, 100 adet küçük azı dişi dört eşit gruba ayrılmıştır ve şu tedaviler uygulanmıştır: Grup 1 Total Etch, asit ile pürüzlendirme; Grup 2 Self Etch, kendinden asitli primer uygulaması; Grup 3 Lazer M, Er:YAG lazer ile manuel pürüzlendirme; Grup 4 Lazer X, Er:YAG lazer ile X-runner el aleti kullanılarak pürüzlendirme. Braketlerin yerleştirilmesinden sonra, dişler 14 günlük demineralizasyon-remineralizasyon siklusuna tabi tutulmuşlardır. Solüsyonlar ağız içi tükürük akışını taklit etmek amacıyla hergün yenilenmiştir. Dişler her bir siklus arasında mekanik abrazyonu taklit etmek amacıyla elde yumuşak bir fırça ile 30 sn. fırçalanmıştır. Mine yüzeyindeki mineral kaybı Quantitative Light-Induced Fluorescence (Kantitatif Işık Etkili Floresans, QLF) cihazı ile değerlendirilmiştir. QLF analizi sonucunda ∆F, ∆F max, ∆Q ve Area olmak üzere dört farklı parametre elde edilmiştir. Parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskall Wallis test, farklılığa neden olan grubun tespitinde ise Mann Whitney U test kullanılmıştır. QLF analizi sonuçlarının istatistik değerlendirmelerine göre dört farklı parametre açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p0,05). Mevcut çalışmanın limitasyonları dahilinde pürüzlendirme işleminde Er:YAG lazerin X-runner el aleti ile uygulanmasının in vitro koşullarda braket çevresinde demineralizasyonu azaltan en iyi pürüzlendirme prosedürü olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Demineralization areas around the brackets observed during orthodontic treatment are of great interest for the orthodontist as demineralization of enamel adjacent to fixed orthodontic appliances can be an esthetic problem for the patient, as well as a problem for the doctor that overshadows the success of the treatment. A new Er:YAG laser handpiece (X-runner) is unique in its ability to digitally control size, shape and depth of irradiated enamel area. This study evaluated the enamel demineralization around brackets bonded following different etching techniques. In this study, total of 100 premolars were divided into four equal groups and received the following treatments: Group 1 Total Etch, acid etching; Group 2 Self Etch, self-etching; Group 3 Lazer M, manual Er:YAG laser etching; Group 4 Lazer X, Er:YAG laser etching with X-Runner handpiece. After placing the brackets, the teeth were cycled through a demineralization-remineralization procedure for 14 days. The solutions were changed daily in order to simulate the saliva flow in the mouth. The teeth were brushed manually with a soft-bristled toothbrush for 30 seconds between each cycle to simulate mechanical wear. The mineral loss on the enamel surface was assessed using Quantitative Light-Induced Fluorescence (QLF). As a result of analysis of QLF four different parameters including ∆F, ∆F max, ∆Q and Area were obtained. Kruskal Wallis test was used for comparisons of parameters between groups. Mann Whitney U test was used in the determination of the group that caused the differences. According to statistical evaluation of the results of QLF analysis there were significant differences among groups for four different parameters (p0.05). Within the limitations of this study, Er:YAG laser etching with X-runner handpiece was considered to be favorable for prevention of enamel demineralization in vitro.