Stratejik insan kaynakları yönetimi ve liyakat ilkesi: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi örneği
Strategic human resources management and competency principles: Ege University Medical Faculty sample
  1. Tez No: 460491
  2. Yazar: MURAT TUNÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA NURAY NİŞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi İlkeleri, Liyakat İlkesi, Kayırmacılık, Sağlık Teknisyenleri/Teknikerleri, Strategic Human Resources Management, Strategic Human Resources Management Principles, Merit Principles, Nepotism, Health Technicians
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İşletmeler birbirlerine rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için, işin gereklerini yerine getirebilecek, nitelikli, iyi yetişmiş, donanımlı personel istihdam etmek istemektedir. Örgütlerde istihdam edilen personelin, örgütsel verimliliği, kârlılığı ve kaliteyi etkileme potansiyeline sahip olması, onları işletmeler için vazgeçilmez bir kaynak haline getirmiştir. İşletmelerin uyguladıkları çeşitli stratejiler yanında asıl önemli olan gücün, etkin işleyen stratejik insan kaynağı yönetimi olduğunun farkına varılmıştır. İşletmeler, kurumlar ve örgütler açısından, istihdam edilecek insan kaynağının seçilmesi, en uygun işe yerleştirilmesi, eğitilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi, terfi ettirilmesi gibi işlevlerin yerine getirilmesinde liyakat ilkesine uyulması hem bireysel, hem de örgütsel performans açısından oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık teknisyenleri/teknikerlerinin stratejik insan kaynakları yönetimi ve liyakat ilkesi ile ilgili görüşleriyle, kurum için personel bulma, seçme, atama ve yükseltme işlemlerinin liyakat ilkesine göre yapılıp yapılmadığını açıklığa kavuşturmaktır. Çalışmanın teorik bölümünde stratejik insan kaynakları yönetimi, ilkeleri, liyakat sistemi, kayırmacılık gibi kavramlar açıklanmıştır. Araştırma bölümünde ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde çalışan, farklı demografik özelliklere sahip 490 sağlık teknisyeni/teknikerine anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bilgilere göre araştırmaya katılan bireylerin, kurum içinde personel temin etme, personel atama ve yükseltmede liyakat ilkelerine tam olarak uyulmadığı algısına sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses want to employ qualified, well trained, equipped personnel who can fulfill their business needs in order to provide competitive advantage to each other. The fact that the personnel employed in organizations have the potential to influence organizational productivity, profitability and quality has made them an indispensable resource for businesses. In addition to this effective strategic human resource management was recognized as the most significant strategy,as well as the other strategies which companies applied before. In terms of enterprises and institutions, compliance with the principle of merit in the functions such as selection of the human resource to be employed, placement of the most suitable job, training, upgrading is important both in terms of individual and organizational performance. The aim of this research is to clarify whether the staffing, selection, appointment and upgrading of the institution are performed according to the principle of merit, with the opinions of health technicians working at Ege University Medical School regarding strategic human resources management and merit principle. In the theoretical, concepts such as strategic human resources management, principles, merit system, nepotism were explained. In the research section, a questionnaire was applied to 490 health technicians with different demographic characteristics working in Ege University Medical Faculty Hospital. According to the results of the research, it was determined that those who participated in the research had the perception that the merit principles were not followed in terms of provision of staff, assignment and promotion.