Y kuşağının otantik ve bütünleştirici liderlik algılarının ortaya konulmasına yönelik bir araştırma
A research on reveling Y-generation's perception of authentic and integrative leadership
- Tez No: 460490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA NURAY NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşak, Y Kuşağı, Otantik Liderlik, Bütünleştirici Liderlik, Liderlik, Generation, Generation Y, Authentic Leadership, Integrative Leadership
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüz dünyasında değişim, yaşamın kaçınılmaz, önemli ve ritmi hızlanan olgularından biri haline gelmiştir. Değişimin, insanları, örgütleri, toplumları, bireyler arası ilişkileri, özel yaşamı, liderlik ve çalışma tarzlarını, dinlenme ve eğlenme biçimlerini etkilediği bir gerçektir. Buna paralel bir biçimde insanların algıları, beklentileri, öncelikleri, hayata bakış açıları, tercihleri ve davranışları da etkilenmekte ve değişmektedir. Belli yaş kümelerini oluşturan bireylerin, benzer özelliklere, algılara, beklentilere sahip olduğu ve diğer birey kümelerinden farklılık gösterdiği ifade edilmektedir. Bu durum, kuşak kavramı ve kuşaklar arası farklılıklara ilgiyi arttırmakta ve konuyu araştırmacıların gündemine oturtmaktadır. Kuşak kavramı, yaklaşık yirmi beş, otuz yıllık yaş kümelerini oluşturan bireyler öbeğidir. Otantik Liderlik, gerçek ve doğru davranışı sergilemeyi, orijinalliği benimsemeyi; bütünleştirici liderlik ise iç ve dış çevreyi bir bütün olarak ele görebilme ve ona göre hareket edebilmeyi içermektedir. Bugün ve ilerleyen zaman süreci içerisinde liderler, diğer kuşaklardan çok Y Kuşağına liderlik yapacaklardır. Bu durum dikkate alındığında gelecekte işletme çalışanlarının çoğunu oluşturacak Y Kuşağı'nın liderlik konusundaki algılarının, hem araştırmacılar hem de örgütte çalışanlar, iş arkadaşları ve yöneticiler açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, bugünün ve yarının insan kaynağını oluşturacak Y Kuşağının Otantik Liderlik ve Bütünleştirici Liderlik algılarını ortaya koymaktır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış Y kuşağının liderlik algılarını ölçmek üzere Otantik Liderlik ve Bütünleştirici Liderlik Ölçeklerinden faydalanılmıştır. Çalışma kapsamında Y kuşağı üyesi 200 kişiye ulaşılmış ve elde edilen verilerin analizi sonucunda, Y kuşağı katılımcıların hem otantik hem de bütünleştirici liderlik puanlarının yüksek olduğu anlaşılmıştır. Buna göre, Y Kuşağı üyelerinin otantik ve bütünleştirici lider özelliklerini büyük oranda taşıdıkları söylenebilir. Ayrıca Bütünleştirici Liderlik ile Otantik Liderlik alt boyutları açısından Y Kuşağı üyelerinin algıları arasında anlamlı pozitif bir korelasyon bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, change has become a concept in our lives that is inevitable, important, and rapidly gaining speed. It is a fact that change affects people, organizations, societies, interpersonal relationships, private life, leadership and work ethic, the way people take a break and have fun. In accordance with these, people's perceptions, expectations, priorities, view of live preferences, and behaviors are affected and change. It has been observed that individuals who are in the same age group have similar preferences, perceptions, expectations, and show differences with different age groups. This increases interest in the concept of generation and differences between them, and sets the subject for many studies. A generation is a group of people who live in 25-30 year time period. While Authentic Leadership includes performing real and proper behavior, originality; Integrative Leadership includes seeing the inner and outer environment as a whole. Today and in the future, leaders will be dealing with generation Y more than any other generation. Taking this into consideration, it is thought that the perceptions of leadership of Generation Y, which will form the majority of business people in the future, are important for both researches and organizational employees, colleagues and managers. The purpose of this research is to reveal the perception of Authentic and Integrative Leadership of generation Y, which forms today's and tomorrow's human resource. In the research, with survey technique, Authentic Leadership and Integrative Leadership scales were used. In this research, 200 people from Generation Y have been contacted and as a result, it has been observed that participants' both authentic and integrative leadership scores were high. Accordingly, it can be said that the members of the Generation Y substantially carries both the authentic and integrative leadership features. In addition, there was a significant positive correlation between the perceptions of Y Generation members in terms of Integrative Leadership and Authentic Leadership sub-dimensions.