Doğa ve nesneler arası yeni düzen
The new order between natural object and art
- Tez No: 460518
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Nesne, Sanat, Nesneler Arası Yeni İlişkiler, Nature, Object, The New Order Between Natural Objects and Nature, Order
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Resim sanatı, üç boyuta sahip doğayı, iki boyutlu yüzeye yeniden üç boyutlu olarak aktarma anlamına geliyordu. Aslında ressamın hedefi izleyiciyi gerçek dünyayla yüz yüze getirmekti. İzleyici de boyalarla kaplanmış tuvali bir eser olarak görme yerine, kişiyi, nesneyi veya gerçek bir görünür doğayı manzara şeklinde görmeye alışmıştı. Hem Picasso hem Braque, derinlik duygusu vermede diagonal çizgileri , nesnenin kütlesini göstermek için ise eğri çizgileri kullanarak üçüncü boyut sorununu çözdüler. Bu noktada mantık ve düşünce gücü devreye giriyordu ve bu yöntemle nesneler daha kolay bir yolla tanımlanıyordu. Bu özellik , kübizmi kültür ve mantık çerçevesinde oturtuyor, sanatta başlayan nesneler arası yeni ilişkiye işaret ediyordu. Çevresel sanatı (Land Art) 1960'lı yıllarda yeni bir akım olarak sanatın yeni form – biçim, içerik ve kuram arayışları sırasında şekillendi. Sanatçının iç dünyası gereği elde etmeye çalıştığı kişiliğini doğada bulma arayışına yöneldi. Sanat tüm insanların ortak meselesidir. Her kişi bir türlü sanatla ilişki kurmaktadır. Bazı insanlar sanatı yaratırlar ve bazıları da sadece sanatın muhatabı olurlar. Öyle ki birçok kişi sanatı bir kitle iletişim araçları olarak tanımlamış ve sanatı geniş kitlelerde kavranabilir hale getirmeye çabasındadır. Bir başka kişiler ise, sanatı sadece sanat için, her türlü gelenek – göreneklerden ve ideolojilerden uzak tutarak yalnızca bir haz nesnesi olarak ele almıştır. Bu çalışmada, sanatın bir haz nesnesi olması yanı sıra bireyler arası iletşim aracı olarak kullanımı benimsenmiş; doğanın nesneleri arsında yeni ilşkiler arayışı ile yeni kompozisyonlar arama esas alınmıştır. Eserler, nesneler arasında kurulan yeni ilişkilerini doku, leke, renk ve biçim vb. gibi sanatın temel kavramları göz ardı edilmeksizin yaratıldılar. Doğanın nesnesini sanatın nesnesine dönüştürmek bu tezin hedefleri arasında olmuştur. Diğeri ise, tez kapsamında yaratılan eserlere yansıtmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Painting meant transfering the natural which has tree dimension into two-dimensional surface as a three dimensional. Actually, the painter's aim was to confront viewer with the real world. Instead of considering toile covered by colors as a work of art, viwers used to consider a person, a thing or a real natural as a view. Both Picasso and Braque solved the third dimension problem by using diagonal lines to provide sense of depth and curved lines to show mass of object. At this point, logic and idea power became a part of an activity and objects were described easily in that way. This feature framed cubizm as part of culture and logic and refered to a new relation which started in art. Land Art was shaped as a new current by 1960s during the searching of a new of form, content and hypothesis of the art. Artist set off on a quest for finding his personality that he tried to obtain for his inner world. The Art is the common problem of humanity. Everyone gets in contact with an art. some creates art and some only becomes the object of art. Many people described art as a mass medium and made an effort to make the art comprehensible in large mass. Some others in consideration of“art for art's sake”described the art only as a pleasure object by keeping it away from any custom and tradition and ideology. In this study, besides its being pleasure object, art's utilization was adopted as a mass medium among people; a new searching of nature among objects and searching compositions were built on a solid ground. Works were created without ignoring art's bacis concepts like tissue, stain, color, form. Transforming object of nature into object of art has been among the aims of this thesis. Another one is to reflect the inner feelings of artist to the works created withing the concept of the thesis.