Seramik sanatında dijital uygulamalar
Digital applications in ceramic art
  1. Tez No: 460517
  2. Yazar: SANVER ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. NAZAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Baskı, Dijital Sanat, Seramik, Üç Boyutlu Seramik Yazıcı, 3D Printing, Digital Art, Ceramics, 3D Ceramic Printer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Seramik sanatında kullanılan dijital teknikler genellikle iki farklı yaklaşımla ele alınarak incelenmiştir. Seramik yüzeylere aktarılan resim/fotoğraflar 2 boyutlu bir dijital baskıyı ifade ederken, seramik malzeme ile, hacimli bir formun 3 boyutlu seramik yazıcılarla üretilmesi 3 boyutlu bir dijital baskıyı ifade etmektedir. Bu çalışma dahilinde her iki türde de uygulamalı çalışmalar yapılmış, tasarım sürecinden sonuçların alınmasına kadar bütün süreç açıklanmıştır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde öncelikle dijital sanatın genel olarak tanımı ve örnekleri üzerinde durulmuş, sadece seramik alanında değil, plastik sanatlarda olan kullanım alanlarına değinilmiştir. Bu alanda çalışmalar yapan sanatçılar ve belli başlı eserlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, üç boyutlu yazıcı teknolojilerinde kullanılan tekniklere değinilmiş, bu teknolojinin yakın geçmişteki tarihi ve hangi alanlarda kullanıldığı açıklanmıştır. Bu alanda çalışan sanatçılara ve eserlerine yer verilmiştir. Son bölümde ise ikinci ve üçüncü boyutlu dijital baskı uygulamalarına yer verilmiştir. Kalıp ve elle şekillendirilmiş̧ seramik formlar üzerine dijital baskı uygulamaları yapılmıştır. Farklı tekniklerin olduğu üç boyutlu yazıcı teknolojilerinde, araştırma kapsamında, seramik malzemenin yapısına en uygun biçimlendirme yöntemi olan, Lazer Sinterleme ve Harç Yığma teknolojileri ile çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital techniques used in ceramics are generally studied with two different approaches. While images / photos transferred to ceramic surfaces represent a two dimensional digital print, the production of a three dimesional form with 3D ceramic printers with clay represents a 3D digital print. In this study, both types of applied studies are carried out and the whole process from the design process to the taking of the results is explained with photographs in detail. In the first and second sections of the thesis, primarily the definition and examples of digital art are emphasized, not only in the field of ceramics but also it's usage in the fields of plastic arts is mentioned. In the third chapter, techniques used in 3D printer technologies are mentioned and the history of this technology in the near past, and the areas in which it was used are explained. By paying more attention to the techniques used with ceramic material, artists who work in this field and their works were included. In the last part, 2 and 3 dimensional digital printing applications are given. Digital printing applications on hand-shaped ceramics with traditional methods were made. The images designed in computer and printed on the decals were applied to glazed ceramic surfaces. In the 3D printer technologies that different techniques are used, under the scope of the research, studies have been made with Laser Sintering and Deposition technologies which are the most suitable method for the ceramic material structure.