البنيات الأسلوبية في شعر سليم بركات
Selim Berakat'ın şiirinde üslup yapıları
- Tez No: 460583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üslup, şiir, biçimsel yapılar, ritimsel yapılar, semantik yapılar
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Üslup ve üslupbilgisinin kuramsal yönlerinden ibaret olan analitik üslup araştırmaları doğrultusunda yapılan bu çalışma, Selim Berekât şiirinde şiirsel söylemi uygulamalı üç bölüm çerçevesinde ele almaktadır. Çalışma, Selim Berekât'ın metinlerine yapılan derinlemesine okumalardan yola çıkarak, üslup yapılarına ilişkin semantik ve anlamsal özellikleri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Selim Berekât'ın üslubu, Arap dilinin incelikleriyle ilgili ciddi bir farkındalık gerektirmektedir. Şairin kelime seçimi ve bunları yapılandırma biçimi, okuyucuya ve üslup analizi yapacak olan kişiye yeni ufuklar açmaktadır. Selim Berekât, sıra dışı bir üslup ve şaşırtan boyutlarda dolaşan bir dille varlıkları anlatan farklı bir dünyaya girmek suretiyle, görünmez meçhule nüfuz ederek onu söylemin kurulduğu temel bir eksene dönüştürür. Bunu yaparken ifade edilmek istenen anlamı ortaya çıkaracak olan bağlam vasıtasıyla görünen, ritimsel ve estetik özellikleri olan açık semantik imgelerle ve yoğun göndermelerle insana işaret etmekten geri kalmaz. Zira bağlam, metni anlamak için temel bir dayanaktır. Semantik boyutlara bağlam aracılığıyla varılır ve bu şekilde, genel hatlarıyla şiir hakkında açık bir fikre ulaştırılır.
Özet (Çeviri)
This study has been done in the light of analytical stylistic studies which are considered as theorization of stylistics and text analysis. This study deals with the Poetic Discourse in Saleem Barakat's poems through three practical chapters that aim at identifying the connotations and meanings which came out after careful readings of different texts pertaining to stylistic constitution that we applied in this study .Saleem Barakat's style requires deep fathoming into the subtleties of the Arabic language. This is due to Barajat's choice of expressions and structures that afford the reader and stylistic analyst with new horizons to penetrate into a different realm. Barakat writes about the creatures in an unfamiliar style whose language is characterized with astonishment that penetrates into the unknown and unseen, and make it a principal base for discourse. He doesn't divert away from the human to whom he refers with intense references, prominent portray that is characterized by rhythm and aesthetics that appear through context which lead to the desired meaning. Context constitutes a principal pillar for understanding a text, through which when get to realize the semantic dimensions that provide a clear idea about the poem in general. Key expressions: Style, poetry, structural constitution, rhythmic constitution, semantic constitution.