تتبّع الرُخَص عند الأصوليّين
Tetebbu'u'r-Ruhas 'Inde'l-Usûliyyîn
- Tez No: 891577
- Danışmanlar: PROF. DR. MERTER RAHMİ TELKENAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ruhsatlar, Taklit ve İçtihat, Ruhsatların Taklit ile İlişkisi, dispensations, Imitation and Jurisprudence, Relationship of dispensations with Imitation
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, Müslümanların önemli konularından biri olan“Ruhsatların takibi”meselesini toplamak ve detaylandırmak için bir adımdır. Araştırma, dini hükümlerde meşruiyet, mazeret veya dayanılmaz zorluklar nedeniyle dinen izinli olan işlerin yapılmasına izin verildiği sonucuna ulaştı. İbadetlerdeki zorluk veya zaruret, kişinin veya onun müftüsünün belirleyeceği bir şeydir. İşlerdeki zorluklar en az seviyede olabilir. Ruhsat gerekebilir, tavsiye edilebilir veya tercih edilmeyebilir ve dini ruhsatların takip edilmesi ve kolaycılığın ve hafiflemenin, ihtiyaç veya zaruret durumlarında yapılması engellenmemelidir, ancak bunun için dini hükümlerin ihlal edilmemesi ve kendi heveslerine uymamak şarttır. İzinsiz olarak ruhsatları takip edilmemelidir, çünkü bu, hükümetin hükümlerini azaltmaya veya mütehassisin hükmünü değiştirmeye çalışmak anlamına gelir. Bu nedenle, ruhsat takibi, dinin hoşgörü ve kolaylık temelinde inşa edilen hükümlerinde, ibadetlerin maddi olmayan yönlerinde ve fayda getiren işlemlerinde yapılabilir. Ancak, bunun sonucunda, dinin esaslarının ve hikmetlerinin ihmal edilmediğinden ve dinin temellerinin veya politikalarının her iki dünyanın mutluluğu için hüküm sürdüğünden emin olunmalıdır. Müçtehidin, müftünün veya mukallidin, dini temel hükümlere ve prensiplere bağlı kalması gerekir ve örf, kıyas ve maslahatlar, dinin metinleriyle çelişmeyen veya çatışmayan tedbirler ve önlemler almalıdır. Hadislerin doğruluğuna dayanmalı ve icmalden sapmamalı, ancak mezhepsel ayrımcılıktan kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
يعتبر هذا البحث مرحلة نحو الأعلى لجمع وتفصيل مسألة هامة من مسائل وأمور المسلمين ألا وهي (تتبع الرخص)، وقد انتهى البحث إلى نتيجة أنه يجوز العمل بالرخص الشرعية لضرورة أو لعذر أو لمشقة غير محتملة في العادة ولا حرج في ذلك، وتقدر المشقة أو الضرورة في العبادات عند المكلف أو مفتيه، ويكفى في أمور المعاملات بأقل المشاق، وقد تكون الرخصة واجبة أو مندوبة أو خلاف الأولى ولا يوجد مانع من تتبع الرخص المذهبية والأخذ بالأيسر والأهون لحاجة أو لضرورة، من غير القصد لتتبع الرخص متعمداً بدون مسوغ لها، شرط أن لا يؤدي ذلك للتلفيق الممنوع في الشرع لعدم احترام الأحكام الشرعية متبعاً لهواه، وأما تتبع الرخص عمداً فهذا ممنوع لمحاولة نقص حكم الحاكم المجتهد، أو الرجوع عن أمر مجمع عليه، فتتبع الرخص جائز للحاجة والضرورة في أحكام الشرع التي بنيت على السماحة واليسر مثل العبادات المحضة غير المالية، وفي المعاملات وأحكامها المبنية على أساس دفع المفاسد وجلب المصالح ورعايتها، شرط ألا يؤدي كل ذلك إلى تقييد دعائم الشرع والقضاء على حكمتها وسياستها لسعادة الجميع في الدارين، وعلى المجتهد أو المفتي أو المقلد الالتزام بالثوابت الشرعية وأحكامه الأساسية، وفي مجال العرف والقياس والمصالح المرسلة وسد الذرائع التي لا تخالف أو تصادم النصوص الشرعية، والعمل بالحديث الصحيح وعدم الخروج عن الإجماع مع عدم التعصب المذهبي. This research represents a step towards gathering and detailing the issue of“following dispensations,”which is a significant topic for Muslims. The study concluded that it is permissible to undertake tasks that are authorized by religious dispensations due to legitimacy, excuses, or overwhelming difficulties. The difficulty or necessity in religious practices is something to be determined by the individual or their scholar. The level of difficulty in tasks can be minimal. Dispensations may be necessary, recommended, or not preferred, and the pursuit of religious dispensations should not hinder the practice of ease and relief in cases of need or necessity, provided that religious rulings are not violated and personal desires are not followed. Dispensations should not be pursued unauthorized, as this implies an attempt to undermine the government's rulings or alter the scholar's judgment. Therefore, following dispensations can be done within the context of religious rulings that are built on tolerance and ease, in non-material aspects of worship, and in beneficial actions. However, it must be ensured that the fundamentals and wisdom of religion are not neglected and that the principles or policies of religion are upheld for the happiness of both worlds. The jurist, scholar, or adherent must adhere to the fundamental rulings and principles of religion and take measures and precautions that do not contradict or conflict with religious texts, relying on the authenticity of hadiths and avoiding deviation from the general consensus, while also avoiding sectarian discrimination.