Yeni vakıfların işlevselliği: Seçilmiş vakıflar için bir inceleme
Functionality of new foundations: A case study for chosen foundations
  1. Tez No: 460621
  2. Yazar: CENGİZ AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf, Vakıfların İşlevleri, Vakıfların Tarihçesi, Yeni Vakıflar, Foundations, Functions Of Foundations, History Of Foundations, New Foundations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma ile Türk Medeni Kanununa göre kurulan yeni vakıfların, temel işlevlerini yerine getirip getirmediklerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmada öncelikle kavramsal anlamda vakıf konusuna değinilmiş, ardından vakıfların tarihsel gelişimi incelenmiştir. Ayrıca, vakıfların sosyal politika işlevleri ve iktisadi işlevleri de araştırılmıştır. Çalışmada, sosyal politika işlevleri adı altında sosyal güvenlik ve sosyal yardım, sosyal sorumluluğun kazanılması, sosyal çatışmanın engellenmesi ve sosyal bütünleşmenin sağlanması üzerinde durulmuştur. İktisadi işlevler adı altında ise vakıfların ekonomik yapıya etkisi, istihdama katkısı ve tüketim, tasarruf ve yatırıma etkisi araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket yönteminin uygulanmasına karar verilmiştir. Vakıfların işlevlerini yerine getirilip getirilmediğinin araştırılması için Türkiye'de mevcut vakıflara anket uygulaması yapılmıştır. Vakıflar konusunda uzman nitelikli 3 kişi ve bu alanda akademik platformdaki uzmanların yardımıyla anket soruları geliştirilmiştir. Anket sorularının kapsam geçerliliği sağlandıktan sonra sorular kesinleştirilmiştir. Anket e-posta yoluyla vakıf çalışanları ve yöneticilerine iletilmiştir. Anketin güvenirliği istatistiksel yöntemlerle test edilmiş olup, anketin oldukça yüksek düzeyde güvenilir olduğu görülmüştür. Anket sonuçları istatistiksel ve grafiksel olarak yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen önemli sonuçlardan biri, vakıfların kuruluş amaçları çerçevesinde temel işlevleri yerine getirdiği sonucudur.
Özet (Çeviri)
Thanks to this study, it is aimed to investigate whether new foundations, established in accordance with the Turkish Civil Code, fulfill their basic functions or not. In the study, firstly the concept of foundation was mentioned in conceptual sense and the historical development of successive foundations was investigated. In addition, social policy functions and economic functions for new foundations were investigated. In the study, it focused on the issues under sub-section of social policy functions that could be ranked as social security and social assistance, acquisition of social responsibility, prevention of social conflict and provision of social integration. Under the name of economic functions, the effects of foundations on the economic structure, employment contribution and consumption, saving and investing effects were investigated. It was decided to implement the questionnaire as a data collection tool. In order to investigate whether the foundation are being fulfilled the functions, questionnaires were applied to some foundations in Turkey. Questionnaire questions were developed with the help of 3 experts who are experts on foundations and experts in academic platform. After the content validity of the questionnaire questions had been confirmed, the questions were finalized. The questionnaire form was sent to the foundation workers and managers via e-mail. The reliability of the questionnaire form was tested by statistical methods and it was found that the questionnaire was highly reliable. Survey results were interpreted statistically and graphically. One of the most important conclusions achieved from the study is that Foundations carry out their basic functions within the framework of the institutional objectives.