Suç işleyen olgularda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile aleksitimi ilişkisi
The relationship between attention deficit hyperactivity disorder and alexithymia in criminal cases
- Tez No: 889421
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SÜHEYLA ALİUSTAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Aleksitimi, Suç, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Alexithymia, Crime
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Adli psikiyatri adli vakalarda psikiyatrik değerlendirmenin gerektiği durumlarda yargıya bilirkişilik görevince yardımcı olarak vakaların doğru yargılanmasına katkıda bulunur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocuklukta başlayan, erişkinlikte de sürebilen çocuğun yaşıyla uygunsuz dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellikle karakterize bir nörogelişimsel bozukluktur. Aleksitimi ise bireylerin ilişkilerine ve duygusal işlevselliğine etki eden bilişsel ve duygusal bir bozukluktur. DEHB ile aleksitimi arasında bağlantıyı sağlayan duygu düzenleme güçlüğüne ilişkin pek çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adli Tıp polikliniğine gelen suç işleyen, TCK 32. Madde kapsamında ceza sorumluluğunun değerlendirilmesi istenen olgularda erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile aleksitiminin ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya TCK 32. Kapsamında rapor düzenlenmesi istenen, 18 yaş üstü gönüllü katılımcılar alınmış, katılımcılar sosyodemografik anket formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yetişkin DEHB Öz Bildirim Tarama Ölçeği'ni (ASRS-5) cevaplamışlardır. Bulgular: DEHB ve TAS ölçek puanları karşılaştırmasında erkekler kadınlara göre yüksek DEHB, TAS Duyguları tanıma zorluğu alt ölçeği ve TAS toplam puanlarına sahiptir (p=0,016), (p=0,046), (p=0,038). DEHB toplam, TAS-Duygularını tanıma zorluğu alt ölçeği, TAS toplam ölçek puanları ve TAS- Duygularını ifade etme zorluğu alt ölçeğinin ortanca değerleri ile bireyin vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suç dosyasıyla istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur (p=0,006), (p=0,013), (p=0,002), (p=0,024). Sonuç: Çalışmamızda aleksitimi ile DEHB arasında pozitif yönde orta düzey bir korelasyon vardır. Ayrıca vücut dokunulmazlığa karşı suç işleyen bireylerde anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Erişkin DEHB ve aleksitimi ilişkisini araştıran çalışmalar az sayıda bulunmakta; Yapılan yeni çalışmalar aralarındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Forensic psychiatry aids in the accurate judgment of cases requiring psychiatric evaluation in legal matters by providing expertise. Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder characterized by age-inappropriate levels of inattention, hyperactivity, and impulsivity that begins in childhood and may persist into adulthood. Alexithymia is a cognitive and emotional disorder that affects individuals' relationships and emotional functioning. Numerous studies have explored the link between ADHD and alexithymia, primarily concerning difficulties in emotional regulation. This study aims to investigate the relationship between adult ADHD and alexithymia in individuals accused of committing crimes, where the assessment of criminal responsibility is sought under Article 32 of the Turkish Penal Code. Methods: The study included voluntary participants aged 18 and older, for whom a report was requested under Article 32 of the Turkish Penal Code. Participants completed a sociodemographic survey, Toronto Alexithymia Scale, and Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS-5). Results: In the comparison of ADHD and TAS scale scores, men had higher ADHD scores, scores on the TAS subscale for difficulty in recognizing emotions, and total TAS scores than women (p=0.016), (p=0.046), (p=0.038). Statistically significant differences were found between individuals' crimes against personal inviolability and the median values of total ADHD, TAS-Difficulty in Recognizing Emotions subscale, total TAS scale scores, and TAS-Difficulty in Expressing Emotions subscale (p=0.006), (p=0.013), (p=0.002), (p=0.024). Conclusion: Our study found a moderate positive correlation between alexithymia and ADHD. Additionally, significant results were obtained in individuals committing crimes against personal inviolability. There are still few studies investigating the relationship between adult ADHD and alexithymia; further research will help us better understand their connection.