Nadir Şah Döneminde Afganistan
Afghanistan in the Reign of Nadir Shah
- Tez No: 460655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BİLAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, HotekÓ Devleti, AbdalÓ Devleti, Nadir ah, ah Eref, Afghanistan, HotekÓ State, AbdalÓ State, Nadir Shah, Shah Ashraf
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dört ana bölümden oluşan çalışmanın giriş kısmı Afganistan'ın coğrafi yapısına ayrılmıştır. Burada, ülkenin coğrafi ve sosyal yapısı, etnik kimliği ele alınmıştır. Birinci bölümde, Nadir Şah dönemine kadar Afganistan'ın tarihi incelenmiştir. Bu bölüm içerisinde Babürlü, Şibanî ve Safevi devletleri döneminde Afganistan, ülkenin doğu, güney ve batı cephesindeki halkın mücadeleleri ve Kandahar'da Hotekî ve Herat'ta Abdalî devletleriyle ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölüm, Nadir Şah'ın hayatı, Tahmasb Kulu Han'ın ordu komutanı olması, Abdalîler ve Galzaylılar'ı İran'dan çıkarması ve fetihleri gibi konulara ayrılmıştır. Üçüncü bölümde de, Nadir Şah'ın Afganistan'ı fethetmesi hakkında geniş bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Nadir Şah döneminde Afganistan'dan söz edilmiştir. Bu çerçevede Nadir Şah'ın Afganistan'da kurduğu idari ve sosyal düzen, bölgeye başka yerlerden yaptırılan göçler, imar ve iskân faaliyetleri gibi konular ele alınarak dönemin öne çıkan hususları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The introduction of the work, which consists of four main chapters, is dedicated to the geographical structure of Afghanistan. It addressed the geographical and social structures with ethnic groups of the country, In the first chapter, main subject is Afghanistan up to the period of Nadir Shah. In this chapter, information related to Afghanistan during the Mughal, Shibani and Safevid Empires, struggles in the east, south and west lines, and Hotekî State in Kandahar and Abdali State in Herat were given. The second chapter is about the life of Nadir Shah, becoming Tahmasb Kulu Khan the army commander and how he got Abdali and Galzai out of Iran and his conquests. In the third chapter focuses on how Nadir Shah seized Afghanistan. In the fourth chapter, Afghanistan during Nadir Shah Period was mentioned. In this context, it is pointed important issues of the time, like administrative and social order established by Nadir Shah in Afghanistan, forced emigrations from other regions, development and settlement operations.