Gemilerde yangın riskinin azaltılmasına yönelik yöntem ve uygulamalar
A research on systems and applications to decrease the fire risk on board sea going vessels
- Tez No: 460696
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÖKMEN, ÖĞR. GÖR. CANDAN KARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gemilerde Yangın, Yangın Güvenliği, Yangın Riski, Gemilerde Yangın Sistemleri ve Ekipmanları, ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği, Fire on ships, Fire Safety, Fire Risks, Fire Systems and Equipment at Vessels, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Dünyada, her geçen gün denizin ve deniz taşımacılığının önemi artmaktadır. Bu nedenle kullanılan deniz araçlarının sayısı da her geçen gün artmaktadır. Artan gemilerin sayısı yaşanan kazaların artmasına da neden olmaktadır. Denizlerde meydana gelen kazalar nedeniyle yaşanan can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için önlem almak, kaçınılmaz hale gelmiştir. Gemilerde yaşanan kazaların nedenlerinin başında yangın gelmektedir. Üç tarafı denizler ile çevrili olan ülkemizdeki gemilerin, eksiklikleri ve yaşanan kazalar sonucunda kaybedilen maddi ve manevi değerler incelendiğinde, dünyada artan farkındalığın, ülkemizde ki yansımaları ne yazık ki yeterli olmamaktadır. Gemilerde artan yangınların nedenlerinin araştırılarak, geminin bölümlerinde meydana gelen yangınların nedenlerinin ve müdahale yöntemleri araştırılmış var olan ve zorunlu yangın söndürme teçhizatları ve sistemleri incelenmiştir. Mevzuat da zorunlu bulunan yangın söndürme sistemleri tespit edilerek, alınabilecek ek önlemlerin araştırılmış ve gemilerde kullanım olanakları ve uygunluğu incelenmiştir. İki hedef tekne belirlenerek, risk değerlendirmesi yapılmış ve yapılan risk değerlendirmesinde makine daireleri, yaşam alanları ve mutfakların risk değerleri yüksek tespit edilmiştir. Tekneler de önlemler alınarak risk değerleri düşürülmeye çalışılmıştır. Belirlenen iki hedef tekne üzerinde yapılan uygulamaların, maliyetlerinin riske atılan tekne maliyetlerinden çok daha düşük olduğu, her şeyden önemlisi insan hayatına etki eden bu risklerin azaltılmasının mümkün olduğu anlaşılmıştır. Yapılan araştırma Fethiye bölgesinde faaliyette bulunan yat işletmeleri, marinalar, balıkçı barınakları, tekne sahipleri ve turizm işletmeleri ile paylaşılarak, yangına karşı önlem almanın daha ucuz ve insancıl olduğu aktarılmıştır. Yapılan bu araştırmada, denizcilerimizin yangın konusunda bilinçlenmesi iş sağlığı ve güvenliği kavramının benimsenmesi ve yangına karşı tedbir almanın olası yangınların maliyetinden daha az olduğunun bilinmesinin ne kadar önemli olduğu tespit edilmiştir. Yangına karşı önlem almanın kendi can ve mal güvenliğimiz için olduğu aktarılmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında tüm denizcilerimizin yangın ve yangın önlemleri hakkında bilinçlenmesine katkıda bulunmak ve olası can ve mal kayıplarının azaltılması temennisinde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the importance of sea and sea transportation and the number of marine vessels used for this reason is increasing every day. The increased number of vessels also leads to increased accidents. It has become inevitable to take precautions in order to prevent the loss of lives and property caused by the accidents occurring at sea. Fire has been observed as the main cause of the accidents in ships. The vessels in our country which is surrounded by sea on three sides , deficiencies related to fire precautions and measures and the losses with regard to human lives and assets is examined and it is observed that in spite of the increasing awareness in the World, the reflections in our country are unfortunately not enough. In this study, causes of increasing fires in the compartments of ships and the methods of intervention, together with the existing and compulsory fire extinguishing equipment and systems, have been examined. By determining the fire extinguishing systems which are obligatory in the legislation, additional measures to be taken as well as the possibilities and suitability of use in vessels have been investigated. Two target vessels were determined and risk assessments were carried out on these vessels. As the result of the risk analysis, the risk values of the engine rooms, living spaces and kitchens of these vessels were determined to be high. The aim of the study has been to reduce the risk values by taking precautions in the vessels. The costs of the applications made on the two specified target vessels are much lower than the cost of the vessels, It has been observed that it is possible to reduce these risks which affect the human life most importantly. In this research, it has been determined that taking measures against fire is cheaper and more humane and this fact has been shared with yacht enterprises, marinas, fishing houses, boat owners and tourism enterprises operating in Fethiye region. It has also been determined how important it is for mariners to be aware of the fire, to adopt the concept of Occupational Health and Safety, and to know that the cost of measures against fire are less than the cost of fires. The fact that taking measures against fire is for our own life and property safety has been enhanced. The research aims to contribute to raising awareness of all seafarers about fire and fire precautions as well as to reduce possible loss of life and property as a consequence of fire on ships.