Kişilerin el tercihiyle bağlanma arasındaki ilişki
The relationship between hand preference and attachment styles
  1. Tez No: 460721
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, güvenli bağlanma, el tercihi, kaygı, kaçınma, Attachment, safe attachment, hand preference, anxiety, avoidance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bağlanma davranışı, insan beyninin oluşumunu, kişiler arası ilişkileri ve insan psikolojisini doğrudan etkiler. Güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin beyinlerinin sağ orbitofrontal bölgeleri daha fazla sinaptik bağa sahiptir. Özellikle sağ orbitofrontal bölgenin, bağlanma ve duygulanım düzenlemeyle olan yakın ilişkisinden ve el tercihine göre kullanılan beyin yarım küresinin farklılaşmasından dolayı bu araştırmada, kişilerin el tercihiyle bağlanma davranışı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan, farklı eğitim düzeylerinde, 18 yaş ve üzeri 207 erkek ve 657 kadın olmak üzere toplam 814 kişi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan kişilerin el tercihini belirlemek için Edinburgh El Tercih Envanteri ( Edinburgh Handedness Inventory), bağlanma stillerini belirlemek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ( Experiences in Close Relationship II), sosyo-demografik özelliklerini belirlemek için ise araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. Araştırmada, bağlanmanın kaygı ve kaçınma boyutlarının cinsiyete göre farklılık göstermediği bulunmuştur. 18-21 yaş aralığındaki kişilerin kaygı ve kaçınma skorları diğer yaş kategorilerinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Evli kişilerin kaygı ve kaçınma skorları bekar ve boşanmışlardan anlamlı derecede düşük, boşanmış kişilerin kaygı ve kaçınma skorları ise diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Araştırmaya katılan kişilerin daha önce psikolojik destek alıp almama durumuyla bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Aylık geliri 0-1000 tl aralığında olan kişilerin kaygı ve kaçınma skorları diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kişilerin eğitim durumlarıyla bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Temel bakımını anneden alanların kaygı skorları diğer gruplara göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Araştırmanın ana probleminde ise kişilerin bağlanma davranışının el tercihine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Bu sonuç, sağ veya sol el tercihinin, beynin bir yarıküresinin baskın oluşuna olan sınırlı etkisiyle bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
Attachment, has effect on the formation of a human brain, interrelations and human psychology directly. The right orbitofrontal part of the brain is found to have higher number of synaptic connections in people with secure attachment styles. Since the right orbitofrontal cortex has connections with attachment and emotion regulation; and hand preferance has effect on the development of related brain hemisphere I have decided to investigate relationship betwen hand preferance and attachment styles of individuals. The subject group of this investigation are people living in different parts of Turkey, with various educational levels. Subjects are all above 18 years of age, in total of 814 (male: 207 and female: 657) people. Edinburg Handedness Inventory was used to determine the hand preferance of the subjects, and Experiences in Close Relationship II was used to determind their attachment styles. In addition, sociodemographical information was collected through standardized questions in the form of a Personal Information Inventory created by me. The findings of the investigation are listed below: Anxiety and avoidance parts of the attachment didn't show any variation among male and female subjects. Subjects aged between 18-21 were found to have significantly higher scores compare to other age categories in terms of anxiety and avoidance. Married subjects had scores significantly lower scores than single and divorced subjects in terms of anxiety and avoidance. I have found no significant relation between attachment styles and people who had had psychological support. Subjects who had average income between 0-1000 Turkish lira were found to have significantly higher scores compared to other groups in terms of anxiety and avoidance. I have found no relationship between education levels and attachment style. Subjects who had their mother as the important other had significantly lower scores of anxiety compared to other groups. Finally, the main hypothesis of the thesis was disproven when there was no significant effect of handedness and attachment styles. This could be because right hand or left hand preference had little impact on the dominant brain hemisphere. Further investigation has to be done on this matter for further information.