Gelişimsel oyun terapisinin çocuk evlerinde kalmakta olan 4-8 yaş grubu çocukların travma sonrası duygusal streslerine olan etkileri
The effects of developmental play therapy on post traumatic emotional stress of the children 4-8 aged who have been undercared by government
  1. Tez No: 460720
  2. Yazar: KÜBRA ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, oyun terapisi, gelişimsel oyun terapisi, GOT, çocuk, travma, travma sonrası stres bozukluğu(TSSB), duygusal stres, psikolojik sorunlar, korunmaya muhtaç çocuklar, dokunma, taktil duyu, Play, play therapy, developmental play therapy, PEDS, child, trauma, post traumatic emotional stress, psychological problems, behavirol disorders, neglected children, undercared children, touch
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gelişimsel Oyun Terapisi dokunmayı teröpatik araç olarak kullanan bir oyun terapisi türüdür. Bu oyun terapisinde dokunma temel iyileştirici güç olarak kabul edilir. Bu çalışma kapsamında Gelişimsel Oyun Terapisinin Çocuk Evlerinde kalmakta olan korunmaya muhtaç çocukların travma sonrasında ortaya çıkan stres belirtilerine etkileri incelenmiştir. Bu araştırmada İstanbul'da ikamet eden 4-8 yaş grubu 30 çocuğa Gelişimsel Oyun Terapisi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan grup Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Çocuk Evlerinde kalmakta olan kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocuklardan oluşmaktadır. Araştırmada öntest-sontest deseni kullanılmıştır. Örneklem grubuna araştırma öncesinde ve sonrasında Çocukluk Çağı Travma Sonrası Duygusal Stres Ölçeği (PEDS) uygulanarak çocukların travma sonrasında ortaya çıkan stres belirtileri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler bağımlı t testi ve wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Gelişimsel Oyun Terapisinin kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocukların travma sonrasında ortaya çıkan stres belirtilerini azaltmada etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Developmental Play Therapy is a type of play therapy which is based on therapeutic touch. In this type of play therapy, touch is accepted as a power for healing. In this research the effects of Developmental Play Therapy on posttraumatic stress symptoms of children who have been undercared by government is analysed. As a part of this research, Developmental Play Therapy was implemented for 30 children between age 4-8 in Istanbul. The Sample was chosen from the homes for children which were established by the Society for the Protection of Children in collaboration with the civil organization named Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği. In this research pretest-posttest research desing is used. The stress symptoms of the sample group were evaluated before and after the research by Pediatric Emotional Distress Scale (PEDS). The data ise analysed paired-samples t test and wilcoxon test. As a result of this research, it is founded that Developmental Play Therapy is an effective method on the symptoms of postraumatic stress of the children who have been undercared by government.