Bağlanma biçimi ve doğum sonrası depresyon arasındaki ilişki
- Tez No: 460738
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonrası Depresyon, Bağlanma Biçimi, Gebeler, Postpartum Depression, Attachment Style, Pregnant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, bağlanma biçimini ile doğum sonrası depresyon ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Erişkin bağlanma biçiminin, doğum sonrası depresyon ile ilgili bir bağının olup olmadığı incelenmiştir. Doktor Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'ndeki takipli gebe olan 51 hastaya ölçekler uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS 25 programında yorumlanmıştır. Ankete cevap veren katılımcılar en çok 26 yaş ve üst yaş grubundandır. Evli olanların oranı %98,0'dir. Evlilik süresi 1-5 yıl arası olanların oranı %37,3'dür. Lise mezunu olanların oranı %33,3, çalışmayanların oranı ise %90,2'dir. Katılımcılardan herhangi bir rahatsızlığı olanların oranı %15,7; depresyon geçirmiş olanların oranı %3,9; alkol, sigara veya madde kullanımı olanların oranı %27,5'tir. Katılımcılardan çocuğu olanların oranı %86,3 iken, aylık geliri 1001-3000 TL arası olanların oranı %64,7 ile en fazla gruptur. Katılımcılardan doğum sonrasında depresyon görülmeyenlerin oranı %76,5'tir. Erişkin bağlanma biçimi ile ilgili elde edilen sonuçlara göre, yaş, evlilik süresi, eğitim seviyesi, çalışma durumu, herhangi bir rahatsızlık olma durumu, alkol, sigara veya madde kullanma durumu, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı ve aylık gelire göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Doğum sonrası depresyon görülüp görülmeme durumu ile ilgili elde edilen sonuçlara göre, yaş, evlilik süresi, eğitim seviyesi, çalışma durumu, herhangi bir rahatsızlık olma durumu, alkol, sigara veya madde kullanma durumu, çocuk sahibi olma durumu, çocuk sayısı ve aylık gelire göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between attachment style and postpartum depression. Whether or not an adult attachment pattern is related to postpartum depression has been examined. Scales were applied to 51 patients who were pregnant at the doctor Sami Ulus Maternity and Child Health Hospital. The results were interpreted in the SPSS 25 software. Participants responding to the survey are mostly in the age group of 26 and over. The rate of marriage is 98.0%. The rate of marriage duration between 1-5 years is 37.3%. The ratio of those who graduated from high school is 33.3% and the ratio of those who do not work is 90.2%. The proportion of participants with any illness was 15.7%; The rate of those who had depression was 3.9%; Alcohol, cigarettes or substance use is 27.5%. While the percentage of those who have children among the participants is 86.3%, the rate of those with monthly income between TL 1001-3000 is the highest with 64.7%. The proportion of participants who did not develop postpartum depression was 76.5%. According to the results of adult attachment, There were no statistically significant differences according to age, duration of marriage, level of education, working status, presence of any illness, alcohol, smoking or substance use, having child, number of children and monthly income. According to the results of postpartum depression, There were no statistically significant differences according to age, duration of marriage, education level, working status, presence of any illness, alcohol, smoking or substance use, having child, number of children and monthly income.