Eski Türkçeden Türkiye Türkçesine bildirimsel kipler
Declarative modals from old Turkish to modern Turkish
  1. Tez No: 460765
  2. Yazar: SELÇUK KARABAYAZIT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYHUN YÜKSELİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Fiil, Fiil Çekimi, Kip, Bildirimsel Kipler, Old Turkish, Old Anatolian Turkish, Modern Turkish, Verb, Modal, Declarative Modals
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, Eski Türkçeden Türkiye Türkçesine bildirimsel kipler incelenmiştir. Bu amaçla Eski Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi ve Türkiye Türkçesi dönemine ait belirli yazınsal metinleri tarayarak tespit edilen bildirimsel kiplerin değişim ve gelişim aşaması ele alınmıştır. Ayrıca bu bildirimsel kipler yukarıda sınırlarını çizdiğimiz dönemler arasında karşılaştırılarak anlatılmıştır. Çalışmanın sonuçları ele alındığında bildirimsel kiplerin farklı dönemlerde değişime uğradığını ve bildirimsel kiplerin kullanımları açısından benzerlikler ve farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, declarative modals from old Turkish to modern Turkish were investigated. For this purpose, the change and development of declarative modals were dealt with by scanning certain texts chosen from the periods of old Turkish, old Anatolian Turkish and modern Turkish. Furthermore, these declarative modals were examined comparatively within the scope of the above mentioned periods. Taking the results of the study into account, we can say that declarative modals is exposed to change in different periods and there are some similarities and differences in terms of usages of the declarative modals.