Banka sigortacılığı uygulamaları (Bankasürans) ve Türkiye'de bankasürans analizi
Applications of bank insurance ( Bancassurance) and bancassurance analysis in Turkey
- Tez No: 460783
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ KOZANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Sigortacılık, Banking, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Banka Sigortacılığı, Bankasürans, Dağıtım Kanalı, Sigorta, Çapraz Pazarlama, Bancassurance, Distribution Channels, Insurance, Cross Marketing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Banka Sigortacılığı (Bankasürans), sigorta sektöründe kullanılan en önemli dağıtım kanallarından biridir. Bu kanalın etkinliği hem küresel anlamda hem de Türkiye'de her geçen yıl önemini arttırmaya devam etmektedir. Bankasürans ile sigorta hizmetleri çok daha fazla kişiye ulaşabilmekte ve de tüm taraflar için pozitif bir değer yaratmaktadır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi, uygulanan mevzuat ve mali uygulamalar bu kanalın gelişimini ülke bazında etkilemektedir. Bu kanal, özellikle 1970'li yıllardan sonra Avrupa'da bir yükseliş göstermiştir. Buna paralel olarak da Türkiye'de de son yıllarda bankasürans, kullanılan bir dağıtım kanalı olmuştur. Bu çalışmada, bankasüransın tarihsel gelişimi, bankasürans uygulamaları, kullanılan modeller ve yöntemler incelenmiştir. Sektörel ve istatistiki bilgiler kullanılarak, bankasürans kanalının etkinliği ve Türkiye bankasürans analizi hem hayat hem de hayat dışı sigortalar için yapılmıştır. Bankasürans incelenirken hem bankacılık hem de sigortacılık tarafına yapılan katkılar da belirtilmiştir. Ekonomik seyir ile sektörün etkileşimini gösterebilecek önemli göstergelerden biri olan, Gayri Safi Milli Hasıla – GSMH ve sektör büyüme oranları çeyrek yıllar itibariyle incelenmiştir. Büyüme oranlarının normal dağılıp dağılmadığı, aralarındaki ilişki ve varsa bu ilişkinin gücü korelasyon analizi ile araştırılmıştır. Yapılan değerlendirilmelere ek olarak, 10 farklı sigorta şirketi ve 8 farklı banka olmak üzere sigorta ve bankacılık sektöründen toplam 255 kişi ile 20 soru ile bir analiz çalışması yapılmıştır. SPSS istatistik programı ile veriler analiz edilmiş ve kurulan hipotezler test edilmiştir. Çıkan sonuçlar ile banka ve sigorta şirket çalışanlarının görüşlerinin benzerlikleri ve farklılıkları incelenmiştir. Analizdeki verilerden çıkan sonuçlara istinaden yapılan değerlendirmelerle, bu kanalın hem sigorta hem de bankacılık sektörü için önemli bir dağıtım kanalı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bancassurance is the most important distribution channels used in insurance sector. The effectiveness of this channel continues to increase its importance both in Turkey and also in global side every year. Insurance services could reach to more people with bancassurance and it creates the positive value for all parties. The development level of countries, applied legislation and financial practices affect the development of this channel on country basis. This channel has been showed an increase especially after the 1970s in Europe. Concordantly, bancassurance in Turkey has become the used distribution channel in recent years. In this study, historical development of bancassurance, practices, used models and method types are examined. Using sectoral and statistical information, the efficiency of bancassurance channel and Turkey bancassurance analysis were made for both life and non-life insurances. When bancassurance is examined, the contributions made by both banking and insurance were mentioned. Gross National Product (GDP) which is one of the most important indicators showing the sector interactions with economic process and the growth rate of sector were analyzed as of quarterly years. The relationship between the normal distribution of growth rates and power of this relationship, if any, were investigated by correlation analysis. In addition to the assessments made, an analysis study was conducted with 20 questions from a total of 255 people from insurance and banking sectors, who were from 10 different insurance companies and 8 different banks. Data were analyzed by SPSS statistical program and the hypotheses established were tested. The similarities and differences between the results and opinions of banks and employees of insurance companies were examined. With the assesments made on the basis of the results from the data in the analysis, it has been determined that this channel is an important distribution channel for both insurance and banking sector.