Halka açık şirketlerin finansal oranlarının piyasa performansı üzerindeki etkisi: Bir uygulama
The effects of financial rates on market performance of public companies: An application
- Tez No: 460784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. ERCAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, İşletme, Econometrics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Oranlar, Büyüme Oranları, Finansal Yönetim, Zaman Serileri Ekonometrisi, Financial Ratios, Growth Rates, Financial Management, Time Series Econometrics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Çalışmanın amacı halka açık şirketler içinden iki büyük kuruluş olan Koç Holding A. Ş. ve Hacı Ömer Sabancı Holding A. Ş.'nin 1998 yılı birinci çeyrek ile 2015 yılı üçüncü çeyrek arası dönemlere ait bilançolarından elde edilen finansal oranların borsa performans göstergeleri olan fiyat kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranları üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca literatür doğrultusunda belirlenen bazı büyüme oranlarının iki holding için borsa performans etkileri ortaya konulmuştur. Çalışmada zaman serileri ekonometrik yöntemlerinden olan eşbütünleşme, hata düzeltme modeli ve Granger nedensellik testleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda değişkenler arasında hem uzun hem de kısa dönemli ilişki belirlenmiş, yatırımcılar için dikkate alınması gereken en önemli oranın asit test oranı olduğu ortaya çıkmıştır. Daha sonra sırasıyla net kar marjı, finansal kaldıraç, aktif karlılığı, özsermaye çarpanı ve uzun vadeli borç/devamlı sermaye oranları etkili bulunmuştur. Büyüme oranlarında ise sırasıyla net kar büyüme oranı, net satışlar büyüme oranı, aktifler büyüme oranı, net işletme sermayesi büyüme oranı ve özsermaye büyüme oranı önemli oranlar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effects of the financial ratios of Koç Holding and Hacı Ömer Sabancı Holding, which are publicly traded companies, between the first quarter of 1998 and the third quarter of 2015, on the price earning ratio and market value/book value ratios of stock market performance indicators. In addition, some growth rates that were determined in the light of the literature, have revealed the stock market performance effects for the two holding companies. In the study, cointegration, error correction model and Granger causality tests, which are time series econometric methods, have been applied. As a result of the analysis, both long and short-run relationship between variables were determined and it was found that, the most important ratio to be considered for investors was the acid test ratio. Respectively, net profit margins, financial leverage ratio, return on assets, equity multiplier and long-term debt/constant capital ratios were shown to be effective. As for the growth rates, net profit growth rate, net sales growth rate, assets growth rate, net operating capital growth rate and equity growth rate variables were determined to be the important proportions of the holdings, as a result of the analysis.