Investigation and optimization of some tactical data link technologies
Bazı taktik veri link (TVL) teknolojilerinin incelenmesi ve optimizasyonu
- Tez No: 460795
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taktik Veri Linkleri (TVL), Link-11, Link-16, Link-22, Değişken Mesaj Formatı (DMF), Menzil Uzatma Protokolü (MUP), TVL'lerin optimizasyonu, Tactical Data Links (TDLs), Link-11, Link-16, Link-22, Variable Message Format (VMF), Joint Range Extension Application Protocol (JREAP), Optimization of TDL
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Taktik Veri Link Sistemleri (TVLS) savaş alanında hava, kara ve deniz birimleri arasında yakın gerçek zamanlı taktik bilgi değişimini sağlayan sistemlerdir. Savaşan platformlar Link-11, Link-16, Link-22, Değişken Mesaj Formatı (DMF) ve Menzil Uzatma Protokolü (MUP) gibi birçok farklı TVL kabiliyetlerine sahiptirler. Her TVL farklı özelliklere sahiptir. Asıl problem, diğer platforma gönderilecek veri açısından hangi TVL'nin daha etkin olduğuna karar vermektir. Bu tezde TVL'ler hakkında detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu bilgiler Bölüm 1'de sunulmuştur. Bölüm 2'de optimizasyon teorisinden kısaca bahsedilmiştir. Bölüm 3'te operasyonel sahada veri gönderimine ilişkin optimizasyon yapılmıştır. Son olarak Bölüm 4'te sonuç bölümü sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tactical Data Link Systems (TDLSs) provide a tactical information exchange between air, ground and naval units near real time in the battlefield area. Combat platforms have many different TDL capabilities such as Link-11, Link-16, Link-22, VMF and JREAP. Every TDL has different characteristics. The main problem is to decide which TDL is more effective in terms of transmission of data to another platform. In this thesis, a detailed literature survey about TDL systems has been carried out. This knowledge is presented in Chapter 1. The optimization theory is briefly mentioned in Chapter 2. In Chapter 3, an optimization is made with regard to the transmission of data in the operational area. And finally, the conclusion is presented in Chapter 4.