Konjenital veya edinilmiş uterin patolojisi olan infertil hastalarda histereskopik onarım sonrası gebelik sonuçları
Konjenital or acquired uterine hysterescopic repairs after pregnancy pathology the results infertile patients
  1. Tez No: 461129
  2. Yazar: HÜSEYİN KAYAALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH MEHMET FINDIK, YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAİT İÇEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, konjenital uterin anomali, histereskopi, Infertility, congenital uterine abnormality, hysteroscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Amaç: Primer, sekonder infertilite tanısı ile başvuran, konjenital veya edinsel uterin pataoloji tespit edilen olgularda histeroskopik onarım sonrası gebelik sonuçlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2011-Aralık 2014 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine primer, sekonder infertilite nedeni ile başvuran hastalara H/S yapıldı. Operasyon esnasında herhangi bir konjenital veya edinsel intrauterin patolojisi olan hastalara müdahale edildi. Müdahale edilen 52 hastaya hastane arşiv kayıtlarından elde edilen telefon numaraları aranarak ulaşıldı. Yapılan klinik çalışmayla ilgili bilgi verilip sözlü onamları alındı. Hastaların operasyon öncesi ve sonrası yaş, gravide, parite, yaşayan çocuk ve diğer demografik yapılarıyla ilgili sorular soruldu. Bu hastaların tamamına önce diagnostik L/S ve H/S yapıldı. Ardından patoloji olduğu izlenen hastalara operatif H/S ile müdahale edildi. Ardından operasyon sonrası gebelik sonuçları değerlendirldi. Bulgular: Primer infertil (Pİ) %46'ı (n=24) idi. Sekonder infertil (Sİ) %54'ü (n=28) idi. Pİ'de gebelik izlenmedi. Sİ'de ise 65 gebelik izlendi. Bu gebeliklerin%69.23'ü (n=45) spontan abortustu,%10,76'ı (n=7) preterm, %20'i (n=13) term doğumdu. Sİ'de hasta başına düşen canlı doğum oranı %53,5'di. Pİ'de operasyon sonrası 17 gebelik tespit edildi. Operasyon sonrası Pİ'de hasta başına canlı doğum oranı %58,3'tü. Bu gebeliklerin %11,7'si (n=2) spontan abortus, %11,7'si (n=2) preterm doğum, %76,4'ü (n=13) term doğumdu. Sİ'de ise operasyon sonrası 31 gebelik tespit edildi. Operasyon sonrası Sİ'de hasta başına canlı doğum oranı %67,8'di. Bu gebeliklerin %32'si (n=10) spontan abortus, %12,9'u (n=4) preterm doğum, %54,8'i (n=17) term doğumdu. Sonuç: Uterin kaviteye konjenital veya edinsel bir patoloji nedeni ile müdahale edilen infertil hastalarda operatif H/S sonrası hastaların spontan abortus sayıları azalırken term doğum ve canlı doğum sayısında artışlar izlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate the pregnancy outcomes following hysteroscopic repair in women that were admitted with primary or secondary infertility and diagnosed with congenital or acquired uterine abnormalities. Materials and Methods: With this study patients who applied to Dicle University Medical School Gynecology and Obstetrics Department with primary or secondary infertility were underwent hysteroscopy and salpingography (H/S) between January 2011 and December 2014. During the operation patients having a congenital or acquired intrauterin pathology were operated. Patients who had an intervention were contacted on the phone after accessing their phone numbers available in the hospital records. Information about the research was given to patients and informed verbal consent was obtained from each patient. The patients were asked a number of questions regarding preoperative age, gravida, parity, number of children alive, and other demographic characteristics. All the patients underwent diagnostic L/S at first and then H/S. The patients detected with pathology also underwent operative H/S. After the operation pregnancy outcomes were evaluated. Results: Primary infertility (PI) was detected 46%(n=24) and secondary infertility (SI) 54%(n=28) of patients. No pregnancy occurred in patients with primary infertility. Sixty five pregnancies occurred in patients with SI. Of these pregnancies 69.23% (n=45) ended up with spontaneous abortion, 20% (n=13) term delivery, and 10.76% (n=7) preterm delivery. The rate of live birth was 53.5% per patient in SI. After the operation 17 live birth was detected in PI. The rate of live birth was 58.3% per patient in PI after the operation. Of these pregnancies 11.7% (n=2) were ended up with spontaneous abortion, 11.7% (n=2) preterm labor, and 76.4% (n=13) term delivery. After the operation 31 pregnancies were detected in SI. After the operation the rate of live birth was 67.8% per patient in SI. Of these pregnancies 32%(n=10) were spontaneous abortion, 12,9 % (n=4) preterm labor, 54,8% (n=17) term delivery. Conclusion: In patients that were infertile and were operated on due to a congenital and/or acquired abnormality in the uterine cavity, the rate of spontaneous abortion decreased while the rate of term delivery and live birth increased.