Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ameliyathanelerinde kullanılan anestezi makinelerinin bakım ve kalibrasyonunda anestezi çalışanlarının yaklaşımlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 461131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKTAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi cihazı, bakım, kalibrasyon, temizlik, sterilizasyon, Ansthesia device, maintenance, calibration, cleaning, sterilization, legal liability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ameliyathanelerinde çalışan anestezi tekniker/teknisyenleri, anestezi asistan doktor ve anestezi uzman doktorlarının“anestezi cihazı bakımı, kalibrasyonu ve temizliği”konusundaki yaklaşımlarının ve bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Yöntemler: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi, Cerrahi ve İlaç Araştırmaları Etik kurulunun 2016 yılı, 306 dosya numarası ile onayı alındı, sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ameliyathanelerinde Anesteziyoloji Anabilim Dalı'nda çalışan 6 uzman doktor, 24 asistan doktor, 43 tekniker ve 7 hemşireden oluşan 80 anestezi çalışanı katıldı, onların kullanılan anestezi makinelerin bakım ve kalibrasyonundaki yaklaşımları anketsel çalışma olarak değerlendirilmiştir.[ Ek1.] Bulgular: Bu çalışmada katılımcıların soda lime kanisteri işlevini, otomatik kaçak testi, cihaz bataryası, soda lime değiştirme uygulaması, medikal gaz bağlantılarının tüp/silindirlerin standart renk koduna göre bağlanıp bağlanmadığının rutin kontrolü, Flow ve oksijen sensörlerin yerleri, anestezi solunum devresi ve anestezide yasal mevzuata hakim oldukları fakat diğer uygulamalar arasında ise flow ve oksijen sensörlerin temizliği, atık gaz sistemi, vaporizatör taşınmasında uygulamasında yetersizlik saptanmıştır. Ayrıca enfekte hasta alındığında anestezi cihazının temizlenmesi gereken parçalarını doğru yanıtlamıştır. Anestezi cihaz temizliği konusunda; katılımcıların (enfekte hasta alınmadıkça) %45'i sadece kirlendikçe temizlik yapıldığını, %21,3'ü ise haftalık temizlik yapıldığını belirtmişlerdir. Anketimizde enfekte hasta alınmadıkça bakteri filtresi kullanım sıklığı konusunda katılımcıların %47,5'i günde birkez , %30 ise her hastada kullandığını bildirmişler. Anketimizin sonunda,“Anestezi cihaz ve ekipmanlarının bakımı konusunda eğitime ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz”sorusuna katılımcıların %80'i evet cevabını vermiştir. Sonuç: D.Ü.T.F ameliyathanelerinde anestezi teknikerleri, anestezi asistan doktorları, anestezi hemşireleri ve anestezi uzmanlarının katıldığı bu çalışmada anestezi cihazı bakımı, kalibrasyonu ve temizliği konularında eğitime ihtiyaç duydukları görülmektedir. Uzmanlık eğitimi veren kurumların ve anestezi derneklerinin bu konuda çalışma başlatmaları faydalı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is examined approach and levels of knowledge of anesthesia technician / technicians, anesthesia assistant doctor and anesthesia specialists about“Anesthesia device care, calibration and cleaning”in the operating rooms of the Dicle University Medical Faculty Hospitals. Patients and methods: This study was approved by 2016 year and 360 file number of Dicle University Medical School Medical, Surgical and Drug Research Ethics Committee. After it was included in this study that 80 anesthesia workers consisting of 6 specialist doctors, 24 assistant doctors, 43 technicians and 7 nurses in the operating rooms of the Faculty of Medicine of Dicle University. Their approach was evaluated about mainenance and calibrtion of anesthesia machines as anchoring [Add.1]. Findings: This work has been determined that dominant to legal regulation of anesthesia, anesthesia respiratory cycle, location of flow and oxygen sensors, participants' soda lime canister function, automatic leak test, device battery, soda lime changing application, medical gas connections according to the standard color code of the tubes / cylinders routine control of connection. But for other applications, it was established insufficiency in application of vaporizer transport, waste gas system and clean the flow and oxygen sensors. Participants also respond correctly to the parts of the anesthesia device that need to be cleaned when the infected patient is taken. In terms of anesthesia device cleaning; 45% of participants (unless infected patients were taken) stated that they were cleaned only when they were contaminated and 21,3% were cleaned weekly. In our survey, 47.5% of the participants stated that they use once a day and 30% of the participants used it in each patient about bacterial filter usage frequency unless an infected patient is taken. At the end of our survey, the 80% of participants gave a 'yes' answer to ask of“Do you think you need training in the care of anesthesia devices and equipment?”Conclusion: It seems that they need training in anesthesia device maintenance, calibration and cleaning that in this study joining anesthesia technicians, anesthesia resident doctors, anesthesia nurses and anesthesia specialists in the operating rooms of the Faculty of Medicine of Dicle University. We believe that specialist training institutions and anesthesia associations it would be useful to start work on this issue.