Yol bakım ve onarım çalışmalarında trafik emniyetinin iş güvenliğine etkisinin irdelenmesi
Investigation of the effects of traffic safety on work safety in road care and repair works
  1. Tez No: 461184
  2. Yazar: ALİ ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik, İş güvenliği, İşaretler, Yol, İnsan, Traffic, job security, Symbol, Way, Human
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çevre, taşıt ve insan etkeninde olması muhtemel problemleri araştırmak, bu problemlere çözüm önerilerini aramak, bununla birlikte konuyla ilgili çözüme yönelik geliştirilen yöntemlerin geliştirilmesini sağlamak trafik ve yol güvenliğinin amacını oluşturmaktadır. Yaya ve taşıt trafiğinin pek çok noktada kesişiyor olması, yol ve trafik güvenliğini tehlikeye atarak kaza riskini artırmaktadır. Ulaşım alternatiflerinin hızla artan kent nüfuslarına oranla yetersizliğinden dolayı, ulaşım ağında yapılan bakım ve onarım çalışmalarında ciddi anlamda tehlikeler meydana gelmektedir. Kazaların nedenleri yol, taşıt ve çevre etkenlerinden kaynaklanmaktadır. Trafik kazaları pek çok etkenin bileşkesi sonucu meydana gelen, karmaşık ve analizi zor bir konudur. Bu amaca ulaşmak için ilk olarak kaza istatistikleri, kaza nedenleri, kazaları azaltıcı tedbirler ve programları incelenmiş. Daha sonra karayolu ve otoyol tasarımında“mühendislik”,“ davranışlar ”gibi kavramlar anlatılmış, çeşitli mühendislik tedbirlerinin kazaları azaltmaktaki, yüzde 70-80'lere varan etkinliği özetlenmiş ve son olarak Türkiye için kullanılacak bir yol emniyeti geliştirme programının ana hatları ortaya konulmuştur. Türkiye'de trafik hizmetleri; eğitim ve mühendislik hizmetleri, trafiğin düzenlenmesi ve denetlenmesi ile ilgili kuruluşlar olarak parçalı bir yapıdadır. Bu yapı içerisinde sorumluluğun çok çeşitli sektörler ve kurumlar arasında bölünmüş olduğu görülmektedir. Oysa trafik sistemleri karmaşık sistemlerdir ve bu sistemlerin yönetimi kapsayıcı bir program ve bu programa dayalı stratejiler gerektirmektedir.2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belediyelere görev, yetki ve sorumluluklar verilmiş ancak denetim ve kaynak belediyelerden esirgenmiştir. Bugün Türkiye'de şehir içi trafik hizmetleri dendiğinde daha çok belediyelerin bulunduğu il ve ilçe merkezlerinde yapılan her türlü hizmet kast edilmekledir. Bu çalışmada Karayolları genel müdürlüğü ve yerel yönetimlerin yönetmelik gereği yol bakım ve onarım çalışmalarında alınan önlemler değerlendirilmiştir. Şu an uygulanan trafik işaretleri, sinyalizasyon çalışmaları alınan önlemler yönetmeliğe uygun şekilde belirtilmiştir. Tartışma bölümünde bu tedbirlerin iş güvenliğine etkisi irdelenip eksik yanları ele alınmış ve model önerisi yapılmıştır. Genel anlamda iş güvenliğinde ''Trafik güvenliği'' etkisi irdelenmiştir. Çelişkili durumlarla ilgili tespitler yapılmış, ideal örnek model önerisi sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purposes of traffic and road safety are to search the possible problems on environment, vehicle and human factors and for the sollution proposals for these problems; meanwhile, to ensure developing the methods that are generated for sollution.Intersection of pedesterian and vehicle traffic on many points increases the risk of accident by endangering the road and traffic safety. Due to the fact that the transportation alternatives are nıt enough in proportion to increasing city population, serios dangerous events ocur maintenance and repair work carried out in the transportation network. The road, vehicle and environment factors causes these accidents. Traffic accidents issue is complicated and difficult to analyze, resulting in the resultant complex of many factors. In order to achieve this purpose, accident statistics, accident causes, accident-reducing measures and programs were examined first. Then, concepts such as“engineering”and“behavior”were explained in highway and highway design, the effectiveness of various engineering measures to reduce accidents, up to 70-80 percent, is summarized, and finally a road safety improvement program to be used for Turkey is outlined. In Turkey, there is not an institution that coordinates traffic services in a holistic approach, as in other developed countries. Traffic services in Turkey are divided into sections such as training and engineering services institutions of traffic regulation and supervision. Within this structure, responsibility is seen to be divided among a wide range of sectors and institutions. However, traffic systems are complex systems and management of these systems requires a program and strategies based on this program. Duties, powers and responsibilities are given to the municipalities in the Highway Traffic Law no 2918, but the control and resources are exempted for the municipalities. Today, when it comes to urban traffic services in Turkey, it means that all kinds of services which are done in provincial and district centers where municipalities are located. In this study, the measures taken in the road maintenance and repair works required by the General Directorate of Highways and local governments were evaluated. In the discussion section, the effects of these measures on job security were examined and the missing aspects were discussed and a model proposal was made. In general terms, the effect of '' traffic safety '' in business security is examined. The determinations about contradictory situations were done and tried to present the ideal model proposal.