Orta ölçekli ayakkabı imalathanelerinde kimyasal risklerin belirlenmesi ve bertarafı için bir öneri
A sample application for determination and elimination of chemical risks in mediated methods of medium size footwear
- Tez No: 461185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasallar, kanserojen madde, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, gözetim, chemicals, carcinogenic substance, Occupational health safety, training, observation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mesleki faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliği önemi Türkiye'de her geçen yıl gelişen ve anlaşılabilen bir faaliyet alanıdır. Dünya üzerinde birçok sektör ve faaliyetler çoğunlukla insanlar ve makinalar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Faaliyetlerin gerçekleşmesi aşamalarında ise çalışanların sağlığı yaptıkları faaliyet ve elde ettikleri ürünlerden daha önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği bakımından çalışmada bulunduğumuz ayakkabı üretim sektörü incelendiğinde birçok tehlike ve sağlığın korunması ile ilgili güvenlik problemleri ile karşılaşılabilecektir. Fiziki, çevresel, biyolojik, psikososyal etkenlerin her biri başlıca bir tehlike olmakla birlikte kimyasal tehlikeler de oldukça tehlikelidir. Örneğin fiziksel tehlikeler genellikle gözle görüşebileceği ve önlem alınabileceği gibi kimyasal tehlikelerin tamamen görülerek önlem alınması bazen mümkün olmamaktadır. Kimyasalların depolanma, üretim, taşınma biçimleri, kullanım şekilleri ve bulunduğu ortam tehlikelerin etkisini ve kapsadığı kişileri oldukça etkileyebilecektir. Bu çalışmada orta ölçekli ayakkabı imalatı yapan bir işletmede kullanılan kimyasalların kullanılma gereklilikleri ve bu kimyasalların çalışlar için işyeri ortamında meydana getirdiği tehlikeler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of occupational health and safety in occupational health activities is an area of activity that develops and can be understood every year in Turkey. The world largely consists of people and machines for many sectors and activities. During the implementation of the activities, the employees are more important than the activities and products they have achieved. When we look at the manufacturing sector of our company working in terms of occupational health and safety, many safety and health problems can be experienced. Each of the physical, environmental, biological and psychosocial factors is primarily a hazard, and chemical hazards depend on it. Sometimes it is sometimes not possible to take precautions against unique chemicals. Storage, production, transportation, use patterns, modes of use, and the environment in which chemicals are stored may interfere with the interaction and intervention of hazards. This study describes the use and requirements of a medium size shoe manufacturer and the hazards that these chemicals can cause to the working environment environment for employees.