Türkiyede yaşanan finansal krizlerin sigorta sektörü üzerine etkileri; BIST'de bir uygulama
The effects of the financial crisis in Turkey on the insurance sector; an application in BIST
- Tez No: 461212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sigortacılık, Finansal Krizler, Oran Analizi, Finansal Tablolar Analizi, insurance, financial crises, ratio analysis, financial statement analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Ülkemizde Hayat ve Hayat Dışı Sigorta adı altında çok çeşitli sigorta türü ve sigorta şirketi görülmektedir. Bahsi geçen şirketler finansal olarak ekonomik hayatta önemli bir sermaye hareketliliğine yol açmaktadır. İkinci bölümde bahsedilen finansal kriz kavramı ise, ekonomi kesimi ile parasal kesimi veya üretim ve tüketim dengesizliğinde ortaya çıkan ve tüm finans kanalları etkileyen istikrasızlık sürecidir. Sigorta şirketlerinin üyelerinden topladığı risk primlerini sözleşmede belirtilen tarih geldiğinde hak sahiplerine veya yasal varislerine ödemesi gerekmektedir. Bu durumda sigorta şirketinin gerekli ödemeyi yapacak mali kaynağının olması beklenmektedir. Zamanında veya hiç ödenemeyen prim ve tazminatlar sigorta sektörüne ve ilgili şirkete güven derecesini olumsuz etkilemektedir. Çalışma; Sigorta şirketlerinin mali yapısını ve primleri geri ödeme veya ödeyememe durumlarını finansal tablolar yardımıyla incelenmektedir. Ayrıca sonrası dönemler içinde firmalar hakkında teknik detay ve fikir sunmaktadır. Sigortacılık ve finansal bağlamında oluşturmuş olduğumuz çalışmamızda sigorta şirketleri genel kabul görmüş sigortacılık oranları yardımıyla incelemeye çalışılmıştır. Çalışmaya tabi şirketler, 2000-2001 krizi ve 2008 Mortgage Krizin den iki yıl önce ve iki yıl sonra olmak üzere (1998-2010) BİST'te kesintisiz işlem görmüş 4 sigorta şirketi, yasal verileri ilgili resmi kurumlarda (KAP, Hazine Müsteşarlığı vb.) yayınlanmış olma şartıyla seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country various insurance types and companies appear under the names of life and non-life insurances. Those companies financially lead to a significant financial dynamism in the life of economy. The term, financial crisis, mentioned in the second part of the work, on the other hand, is the process affecting all the financial channels, arises within the economy or finance parts, or within the imbalance of production and consumption. The insurance companies have to pay back risk premium that they have taken to the ones who have rights or their heirs at law by the deadline on the contracts. In this sense, the companies should have enough financial resource for the necessary payment. The risk premium and compensation which is never paid back or is not paid back in time affects the reliance on the insurance companies and insurance sector in general. This work analyses the financial structures of insurance companies and their payment or non-payment conditions by the help of financial tables. Moreover, it suggests some technical details and views for the prospective works. In the sense of finance and insurance, insurance companies are tried to be analysed by the help of generally accepted ratio analysis. The four companies analysed in this work are companies, which are processed continuously in BIST during 2000-2001 crises and the two- year-periods after and before the 2008 mortgage crisis (1998-2010), are chosen on condition that their financial data are delivered in such government agencies as KAP and Undersecretariat of Treasury.