Türkiye'de festivaller ve şenlikler
Festivals and carnivals in Turkey
  1. Tez No: 461213
  2. Yazar: NİLGÜN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Festival, şenlik, karnaval, festival/şenlik yapısı, festival/şenlik işlevleri, Festival, carnival, structureof festival/carnival, functions of festival/carnival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Festival ve şenlikler, eğlence türleri arasında sayıları itibariyle en fazla yer tutan ve tarihçeleri açısından da en köklü olan etkinliklerin başında gelmektedir. Neredeyse insanlıkla yaşıt sayılan, hemen her kültürde ve millette karşımıza çıkan festival ve şenlikler, toplumların kültürel unsurlarıyla ve özellikleriyle uyum içerisinde, kapsayıcı bir yapı arz etmektedir. Bu özellikleri dolayısıyla da her türlü eğlenceyi bünyesine zorlanmadan alabilmektedir. Sahip oldukları nitelikleri, bu etkinliklerin birçok farklı amaç için kullanışlı bir araç olarak görülmelerini sağlamaktadır. Lakin bütün bu keyfiyet ve kemiyetlerine rağmen festival ve şenlikler, bugüne kadar ekonomi, turizm, halkbilimi vb. alan araştırmacıları tarafından ilgili alanlarda edindikleri yerle doğru orantılı bir biçimde ele alınıp incelenmemiştir. Çalışma söz konusu eksikliği halkbilimi alanı çerçevesinde gidermeyi vaat etmektedir. Festivallerin yapısal özellikleri denildiğinde akıllara adlandırmadan zaman ve süreye, mekândan katılımcılara, yiyecek ve içecekten müzik ve dansa varan birçok unsur gelmektedir. Festivallerin neredeyse tamamında bu unsurların kullanıldığı görülmektedir. Festivallerin anılan nitelikleri, belli amaçların festivaller aracılığıyla sağlanması için hazırlanmakta ve şekillendirilmektedir. Bu amaçlara festivallerin işlevsel özellikleri demek mümkündür. Festivallerin düzenlenme gerekçelerini oluşturan bu amaçlar, başta eğlen(dir)me olmak üzere ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal ve psikolojik fayda ve beklentileri kapsamaktadır. Festival ve şenlikler, ilgili gayeler için kullanım değeri oldukça yüksek bir yapıya sahip olduklarından dikkat çekmekte ve sayıları da günden güne hızlı bir şekilde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Festivals and carnivals which are the most popular activities have the longest history among entertainment types. Festivals and carnivals, that are as old as human history, are seen in almost every culture and nation. These entertainments are in harmony with the cultural elements and characteristics of the societies. Festivals and carnivals are able to get all kinds of entertainments because of their special features. Their qualities enable these activities to be seen as useful tools for many different purposes. Despite all these qualities, festivals and carnivals, have not been studied so far by social scientists such as economists, sociologist, psychologists and folkloristsin a way proportional to their place in the relevant fields. The aim is to work out cultural deficiency of festivals and carnavals studies by the dissertation. The structural characteristics of festivals includes many elementssuch as naming, time, space, participants, food, drink, music and dance. Almost all of the festivals consistsof these elements. The noted elements of the festivals are used in order to achieve certain objectives. These objectives which are the reasons for the organization of festivals can be called as the functional characteristics of the festivals. These objectivesinclude entertainingbesides their economic, political, cultural, socio-psychological benefits and expectations. Festivals and carnivals draw attention because of their high usagevalue for related purposes. Their numbers are rising rapidly from day to day.