Suça iştirak
Abet
- Tez No: 461242
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bir suça birden fazla kişinin katılması, Suça İştirak, Çok Failli suçlar, abetting a crime of persons more than one, abet, crimes with poly perpetrators
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Suçlar genel olarak tek bir fail tarafından işlenebilirken, bazı durumlarda bir suç birden fazla fail tarafından da işlenebilmektedir. En genel anlamı ile, kanuna göre tek bir kişi tarafından işlenmesi mümkün olan bir suçun, birden fazla kişi tarafından, önceden işbirliği yapmak suretiyle işlenmesine“İştirak”veya“Suça Katılma”adı verilir. Suça iştirakle ilgili konular çok karmaşık bir yapı arz ettiği için bütün hukuk sistemleri, öğreti ve uygulamada çok ciddi bir tartışma konusu olmuş ve olmaya devam edecektir. Üç bölümden oluşan bu çalışmamızın birinci bölümünde çok failli suç kavramı, şartları, çok failli suçlar ile suça iştirak arasındaki farklar, suçun birlikte işlenmesi halleri, suça iştirak kavramı ve tarihsel gelişimi ile Türk hukukunda suça iştirakin geçirdiği evreler incelenecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde suça iştirakin teorik yapısı üzerinde durulacak, bu kapsamda suça iştirak hükümlerinin hukuki niteliği, suça iştirakin cezalandırılma nedeni, iştirakçilerin sorumluluğuna dair sistemler ve iştirakçilerin suç içerisindeki sorumluluğunu açıklayan görüşler irdelenecektir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise suça iştirakin unsurları, türleri, bazı ceza hukuku kurumları ve bazı suçlarla ilişkisi incelenecektir.Sonuç bölümünde ise suça iştirake ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerimiz ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
While crimes can be committed by one perpetrator basically, in some cases a crime can be committed by perpetrators more than one. In the most general sense, it is called as“Abet”committing of any crime which is possible to be committed by one person according to law by persons more than one with cooperation beforehand. It has been a significant matter of debate in all legal systems, teachings and practice and will continue to be so because the issues related to abetting crimes are so complicated. In the first part of our study which consists of three parts, the crime concept with poly perpetrators, its conditions, the differences between the crimes with poly perpetrators and abetting crimes, the cases of committing crimes jointly, the abet concept and its historical development and the stages of abetting in Turkish Law will be studied. In the second part of our study, we will dwell on Theoretical Structure of abetting crimes. In this context, we will study the views that explain the legal character of abet provisions, the reason of punishment of abet, the systems related to the responsibilities of participant and the responsibilities of the participants in the crime. In the third part of our study, the factors of abetting crimes, its kinds and its relationship with some Criminal Law Authorities and some crimes will be studied.In the conclusion part, the problems related to abetting crimes and our solution proposals will be handled.