Develili Aşık Ali Çatak hayatı, şiir sanatı ve eserleri
Life of minstrel Ali çatak from Develi his art of poetry and his works
  1. Tez No: 461274
  2. Yazar: YILDIZ EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Ali Çatak, âşık, âşık şiiri, âşıklık geleneği, şiir sanatı, Minstrel Ali Çatak, minstrel, minstrel poem, minstrelsy tradition, poetry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Sözlü gelenek aracılığıyla günümüze kadar ulaşan âşık edebiyatı, kökleri kamlara, şamanlara kadar uzanan bir gelenek edebiyatıdır. Sözlü, yazılı ve elektronik kültür çevrelerinde değişim ve dönüşüme uğrayarak, her dönemde insanî değerlerle beraber, çeşitli düşünceleri de bünyesinde barındırmıştır. Ozan-baksı geleneği ile başlayan halk şiiri, Anadolu sahasında İslamiyet'in etkisiyle beraber, yeni bir form kazanarak, dinî hüviyete sahip olmuştur. Ancak dinî hüviyete sahip bu edebiyat geleneği, 16.yüzyılda yerini, âşık tarzı şiir geleneğine bırakmıştır. Kültür aktarımının önemli bir bölümünü oluşturan âşık edebiyatı temsilcileri geçmişten günümüze önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Bu çalışmada; âşık edebiyatı sahasında, hakkında yeteri kadar araştırma yapılmayan âşıklardan biri olan Âşık Ali Çatak'ın hayatı, şiir sanatı ve eserleri üzerine ayrıntılı bir çalışma yapılmıştır. Âşık Ali Çatak'ın çalışmada yer alan 186 şiiri, şekil, üslûp, konu, gelenekle ilişkisi vd. hususlar açısından etraflıca ele alınarak, ayrıntılı bir biçimde tahlil edilmiş ve Âşık Ali Çatak'ın gelenek içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrel literature that managed to survive up to today through oral tradition, is a tradition literature which its roots go back to cams and shamans. Oral, written and electronic undergoes change and transform in cultural circles, along with human values in each period, incorporates a variety of ideas. Folk poetry starting with the tradition of Ozan-baksı, along with the influence of Islam on the Asian area, gaining a new form, has had a religious identity. But this literary tradition which has a religious identity left its place to minstrel tradition in 16th century. Representatives of minstrel literature forming an important part of cultural transfer, are an important bridge from past to present. Minstrels who are in the position of spokesmen and observers of society, have shaped tradition by transferring it from generation to generation throughout the history. Minstrel Tradition which is not as strong as in the past is kept alive today by minstrels in the Central and Eastern Anatolia regions. In this study; an extensive study has been done on the life, poetry and works of Minstrel Ali Çatak, who is one of the minstrels that not enough researches have been done about in minstrel tradition. In the study, Minstrel Ali Çatak's 186 poems have been taken up in details in terms of shape, style, subject, it's relations with tradition, etc. and have been tried to specify the place of Minstrel Ali Çatak in tradition.