Mancusun Köyü ve eski eserleri
Mancusun Village and it's ancient monument
- Tez No: 461275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Köy, cami, kuşluk, süsleme, Village, house, mosque, mid-morning, decoration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
“Mancusun Köyü ve Eski Eserleri”adlı çalışmada bir köy yerleşmesinin evreleri ve unsurları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türk yerleşmelerinden olan köylerin sokak dokusu, dini, sivil ve kamu yapılarıyla mekan düzenlemesinin anlaşılması açısından önemlidir. Köyün yerleşim alanı yapı türlerinin dağılımı ile günlük hayatın sürekliliği izlenebilmektedir. Tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Köy yerleşmesi, köyde bulunan farklı türde yapıların tanımlaması yapılmıştır. Yapılar günümüze ulaşanlar ve ulaşamayanlar olarak iki başlıkta incelenmiştir. Günümüze ulaşan yapıların tanımlanması yapılmış, çizim ve fotoğraflı anlatımla desteklenmiştir. Yapı malzemesinde ağırlıklı olarak taş malzeme kullanılmıştır. Köydeki evler plan itibariyle benzer özellikler taşımaktadır ve evlerin çoğu bitkisel ve geometrik süslemelerle bezenmiştir. Şehir hayatının kabul görmesi ve günümüzün hayat şartlarına teknolojinin etkisi dolayısıyla bazı yapı türleri kullanım dışı kalmıştır. Netice olarak köydeki yapıların çoğu zaman içerisinde doğal ve beşeri faktörlerle tahrip olmuştur. Evler, cami ve kuşluklar zamanın yıkıcı etkisine rağmen varlıklarını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
The history and characteristic of a village settlement is examined in this study called that“Mancusun Köyü ve Eski Eserleri”. The street pattern of villages which one of the Turkish settlement is so important for the understanding of spatial arrangements with religious, civil and public buildings. Continuity of daily life is seen by the distribution of building types in village. The thesis consists of five main parts. Village settlement and its different types of buildings were description (explanation). Buildings are examined from two main perspectives as existent and non-existent building. Existent buildings are descripiton using drawings and photographs Stone was used for mainly building material. Most houses were decorated with floral and geometric decorations and had similar characteristics as their plan. Buildings remained unavailable because of country life and the impact of technology on today's living conditions. As a result, most of these buildings have been damaged by natural and human factors with time. Despite the devastating effects of time, houses, mosques and mid-morning have presence.