Akademik personelin geleneksel ve yeni medyaya olan güvenlerinin incelenmesi: Erciyes Üniversitesi örneği
About attitudes of academic staff on reliability of traditional and new media: Erciyes University sample
- Tez No: 461273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Medya, Yeni Medya, Güven, Akademik Personel, Traditional Media, New Media, Reliability, Academic Staff
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
Erciyes Üniversitesi Akademik Personelinin geleneksel medya ve yeni medyaya yönelik duydukları güven düzeyini karşılaştırmalı olarak ölçümlemek, güven unsurlarının neler olduğunu saptamak, güven duyma nedenlerini ve farklılıklarını ortaya koymakla birlikte; hangi bilgi kaynaklarını ne sıklıkla ve hangi amaçla kullandıklarını, hangi program türlerini takip ettiklerini demografik özellikleri itibariyle tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışma, teori ve uygulama kısımlarından oluşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada öncelikle güven kavramının ne olduğu; tarihsel süreç içerisinde güven tanımı ve gelişimi, güven unsurları, güven ortamını etkileyen unsurlar, güven türleri, işlevleri ve güven modelleri incelenmiştir. Sonrasında ise çalışmanın esas konusu olan medyaya güven konusuna yer verilmiştir. Bu bağlamda medya ve medyaya güven kavramı; geleneksel ve yeni medya olmak üzere tanımı, tarihsel süreç içerisinde gelişimi, geleneksel ve yeni medya haberciliği ve farklılıkları, medyaya güven unsurları, geleneksel ve yeni medyada program yayın türleri, medyanın işlevleri ve medyanın işlevleri ile ilgili medya toplum etkileşimini işleyen yaklaşımlar güven ile ilişkileri bağlamında incelenmiştir. Bu kuramsal alt yapının oluşturulmasının ardından çalışmanın araştırma bölümünde ise çalışmanın amacına uygun bir şekilde 358 akademisyene yüz yüze anket yöntemi uygulanarak toplanan verilerin Frekans Analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi (Independent Samples T-Test) ve Tek Yönlü Varyans (One Way ANOVA) analizi ile elde edilen bulgular ve yorumlarına yer verilmiştir. Anket çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre; Erciyes Üniversitesi Akademik Personeli hızlı, bağımsız ve tarafsız olduğu gerekçesiyle haber ve bilgi almada yeni medya araçları olan internet ve sosyal medyayı daha sık kullanmasına rağmen; denetimden geçtiği, haber kaynağının belli olduğu ve doğru haber verdiği gerekçesiyle geleneksel medya araçları olan dergi, televizyon, radyo ve gazeteye dolayısıyla geleneksel medyadan aldıkları haber ve bilgilere daha çok güven duymaktadırlar. Akademisyenlerin genel olarak medyaya güven duymada başta habercilik ilkelerine uyma unsuru olmak üzere yayın kalitesi, içeriklerinin açık ve anlaşılır olması, yayın içeriğinin ne olduğu, güncellik, toplumsal değerleri yansıtma, denetim, yayın çeşitliliği, içeriklerin istek ve ihtiyaçlara uygunluğu gibi unsurlara önem verdikleri; en sık takip ettikleri program türlerinin haberler, eğitim kültür sanat programları ve belgeseller olduğu; medyayı bilgi edinme, eğitim ve kültür amacıyla takip ettikleri görülmektedir. Ayrıca akademisyenlerin demografik özellikleri açısından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in order to evaluate the attitudes of academic staff of Erciyes University on reliability of traditional media and new media by determining the criteria on reliability of media, why they trust the media and how media are different for them. In addition, what kind of media they are interested in and how often they access to different types of programs were of the topics of the study along with demographic features of participants of the study. The study consists of a theoretical and a practical part. In order to achieve the purpose of the study, the concept of reliability, definition of reliability all along history, issues affecting reliability, types, functions and models of reliability are investigated. Following this, the main topic of the study, reliability of media is mentioned. In this respect, media and reliability of media, definition of media as traditional and new, development of it along history, definitions and differences between traditional and new media journalism, issues affecting reliability of media, types of programs on traditional and new media, functions of media and approaches on interactions between media and society are investigated in terms of reliability. After establishing the theoretical basis, in the research part of the study, a face-to-face questionnaire is carried out on 358 academicians prior to Frequency Analysis, Independent Samples T-Test and One Way ANOVA. All findings are evaluated with the help of these processes. According to the findings of questionnaire, academic staff of Erciyes University find traditional media, newspapers, television channels, magazines and radios, more reliable due to their verified and approved news, controlled system, known source of news and correct information despite the fact that these staffs use new media, internet and social media, more frequently as they are fast, independent and impartial. In general, the academic staffs consider obeying principles of journalism, quality of broadcast, clear and approachable content, quality content, currency, reflecting social values, control mechanisms, variety of broadcast and publications and desirability and properness of content the most important issues for reliability in media. They mostly follow the news, educational and cultural programs along with documentaries. They follow the media to get information, for education and for culture sharing. In addition, it is found that the academic staffs have significant differences in demographic features.