Alevî-Bektaşîlikte hurufîliğin etkisi (Alevî-Bektaşî klasik metinler örneği)
The effect of hurufism in Alevism-Bektashism (An example of classical Alevism-texts)
  1. Tez No: 461280
  2. Yazar: SAMET KARAHÜSEYİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Tarikat, Bektaşîlik, Hurufîlik, Alevî-Bektaşî Klasikleri, Vahdet-i Vücud, Sistematik Etki, Cults, Sects, Bektashism, Hurufism, Alevi-Bektashi Classics, Wahdat al- Vucud, Systematic Effects
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
14 asırlık İslam Tarihi boyunca, insanlığı son derece derinden etkileyen kişiler ve bunların düşünceleri yer almıştır. Bu kişiler ve düşünceleri zamanla sistematik hale bürünüp, kitleleri de etkisi altına almıştır. Mezhepler, canlı mikroorganizmalar gibidir. Sürekli bir devinim ve gelişim halindedir ve bulunduğu toplulukları etkilediği gibi, o topluluklardan da etkilenmiştir. Bu etkileşime örnek olarak sunduğumuz Hurufîlik- Bektaşîlik ilişkisini Alevî-Bektaşî Klasikleri özelinde ele aldık. Hurufîliğin ilk elden kaynakları ve bunların incelendiği eserleri taradık. Bektaşîliğin tarihî serüvenini kaynaklarından araştırdık. Bektaşîlik ve Hurufîliğin ne olduğu üzerinden, etkilendikleri alanlara ve Hurufîliğin hangi yönleriyle Bektaşîliği etkilediğine değindik. Hurufîliğin tarihî seyrine, temsilcilerine ve son bölümde de Alevî-Bektaşîlerin de ortak hafızalarında yer edinmiş ve Alevî-Bektaşî olduğunu iddia eden kesimlerin başvurdukları temel eserlerden olan ve Diyanet İşleri Başkanlığının tıpkı-basım, transkripsiyon ve çevrimini yaptığı Alevî-Bektaşî Klasiklerinde herhangi bir Hurufî etkinin olup/olmadığı üzerinde durduk. Bu yönüyle Bektaşîlerin ilk elden kaynaklar diye önemsediği eserlerden Hurufîlik adına neler alıp/almadığı konusuna yoğunlaşmaya çalıştık. Çalışmamız esnasında tasvirî (descriptive) olmaya gayret göstererek, İslâm Mezhepleri Tarihi metodolojisine sadık kalmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Throughout its history 14 centuries-old Islamic, humanity has taken place extremely deeply affecting people and their ideas. This time, people and ideas, donning become systematic, has also influenced the masses. Denominations are like living microorganisms. It is in constant motion and development as it affects communities where, are affected by that community. Alevi-Bektashi Classics Hurufism Bektashism the relationship we provide an example of this interaction we have dealt with in private. Hurufîlig source of first-hand, and we scan the works in which they studied. We investigated the source of the Bektashism historical adventure. Bektashi and over what is Hurufilig, we mentioned that the areas affected and Hurufilig which direction they affect the Bektashi. Hurufilig the historical process to its agents and end Departments in the acquired place in the collective memory of the Bektashi and Alevi-Bektashi of cutting claiming to be with the basic works they applied and facsimile of Religious Affairs, transcription and translation of his Alevi-Bektashi is any Huruf effect in classic we stand on that / it is. In this respect the resources of the Bektashi firsthand what he works on behalf of Hurufism to take care of it / take it, we tried to focus on the subject. During our descriptive study (descriptive) Strive to be, we have tried to remain faithful to Islamic Sects methodology.