Toplumsal cinsiyet ve ekonomik şiddet bağlamında Zonguldak ilinde kadın girişimcilerin deneyimleri
The experiences of the women entrepreneurs in Zonguldak in the context of gender and economic abuse
  1. Tez No: 461306
  2. Yazar: GİZEM PARSOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DİLEK EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimciliği, Toplumsal Cinsiyet, Ekonomik şiddet, Women Entrepreneurship, Gender, Economic Abuse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu araştırma Zonguldak ilinde kadın girişimciliğini toplumsal cinsiyet ve ekonomik şiddet düzleminde incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma olarak tasarlanan bu araştırmanın verileri, Zonguldak ili merkezi ve merkez ilçelerinde (Kilimli, Karaman ve Kozlu) faaliyet göstermekte olan evli kadın girişimcilerle yapılan derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler, kodlama sürecinden sonra analiz edildiğinde; kadın girişimciliğinin, kadına toplumsal olarak verilen cinsiyet özelliklerinden olumsuz etkilendiği anlaşılmaktadır. Kadın girişimcilerin önemli bir bölümünün, hane içi bakım hizmetlerinin fazlalığının yanı sıra, işletmelerini kurma ve/veya yürütme aşamalarında toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan engel ve sorunlarla karşılaştığı sonucuna ulaşılmaktadır. Öte yandan, karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen, girişimciliğin, kadınların sosyal ilişkiler kurmasına yardım ettiği ve araştırmaya katılan kadın girişimcilerin neredeyse hepsinin, girişimcilik faaliyetleriyle mutlu olduğu anlaşılmaktadır. Araştırmanın, ekonomik şiddete dair bulguları analiz edildiğinde; kadın girişimcilerin büyük bir bölümünün, ekonomik şiddet konusunda bilgi sahibi olduğu, kadına yönelik ekonomik şiddeti ekonomik kontrol davranışları olarak tanımladığı ve kadın girişimcilerin ekonomik şiddet algısını belirleyen temel faktörün toplumsal cinsiyet rolleri olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin büyük bir bölümü, ekonomik kontrol ve/veya ekonomik sömürü kapsamında değerlendirilebilecek ekonomik şiddet davranışlarına maruz kalmaktadır; 7 kadın girişimcinin, ekonomik şiddetle birlikte fiziksel ve/veya sözel/psikolojik şiddete de maruz kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate women entrepreneurship on the basis of gender and economic abuse. Designed as a qualitative study, the data was collected through in-depth interviews with married women entrepreneurs who run their business in Zonguldak city centre and the central districts of Zonguldak (Kilimli, Karaman and Kozlu). After the data collected through the interviews is coded and analysed; it has been understood that women entrepreneurship is affected negatively by gender roles given to women by society. A significant number of women entrepreneurs face problems caused by gender roles in the stages of setting up and/or running their business. However, in spite of all the difficulties they face, it has been understood that entrepreneurship helps women make social relations and almost all the women entrepreneurs are content to run their business. When the economic abuse data is analysed, it has been found out that a large number of women entrepreneurs have knowledge about economic abuse, they define economic abuse against women as economic control behaviours and the base factor that determine their perception of economic abuse is gender roles. Among the women entrepreneur participants of the study, a large number of them are subject to economic abuse behaviours within the title of economic exploitation and/or economic control; it has been found out that 7 women entrepreneurs are subject to physical and/or psychological abuse as well as economic abuse.