Şâbân-ı Şifâî Şifâ'iyye Fi't-tıb (Giriş-inceleme [Ses ve şekil bilgisi]-metin-dizin)
Şâbân-i Şifâî Şifâ'iyye Fi't-tib (Introduction, analysis [Phonetic,morphological]-text-index)
  1. Tez No: 461323
  2. Yazar: SONAY SOFUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULUHAN ÖZALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Şifâ'iyye Fi't-Tıb, Şâbân Şifâî, Osmanlı Türkçesi, Dil İncelemesi, İndeks, Şifâ'iyye Fi't-Tıb, Şâbân Şifâî, Ottoman Turkish, Linguistic Analysis, Index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Şâbân Şifâî'nin Şifâ'iyye Fi't-Tıb adlı eseri işlenmiştir. Çalışma, giriş, metin, imla özellikleri, ses bilgisi, şekil bilgisi, dizin bölümlerinden oluşmaktadır.“GİRİŞ”bölümünde Eski Anadolu Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi dönemi, Anadolu sahasında XIII.-XVII. yüzyılları arasında yazılmış tıp metinleri, çalışılan eserin yazarı ve eser hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi anlatılmıştır.“İNCELEME”bölümünde İmla Özellikleri, Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi başlıkları altında metin art ve eş zamanlı yöntem kullanılarak metnin fonetik ve morfolojik özellikleri örneklerle incelenmiştir.“METİN”bölümünde Şifâ'iyye Fi't-Tıb adlı eserin transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Eserin her sayfası ve her satırı numaralandırılarak yazılmıştır.“DİZİN”bölümünde metindeki kelimeler hangi dile ait olduğu belirtilerek anlamlandırılmıştır. Kişi adları, eser adları ve yer adları“Özel Adlar”başlığı altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The focus of the present study, prepared as a thesis of Master of Arts, is the work named Şifâ'iyye Fi't-Tıb by Şâbân Şifâî. The study involves introduction, text, spelling properties, phonetic and morphological analysis and index. In the introduction, some information about Old Oghuz Turkish, Ottoman Turkish, medical texts written between XIII.-XVII centuries in Anatolia are presented. There is also some information on the writer and the work itself. Moreover, the subject, importance, onbejtive and methodology of the study are mentioned. In the analysis, the phonetic and morphological properties of the text are analyzed through diachronic and synchronic methods with relevant examples, under specific chapters. In the chapter of Text, the transcribed version of the work named Şifâ'iyye Fi'tTıb is given. Each page and line of the work is given in numbers. In the Index, the meaning of the words with their origins is given. Personal names, work and place names are given under“Proper Nouns”