Geçiş ekonomisi Kırgızistan'daki doğrudan yabancı yatırımların belirleyicileri
Determinants of foreign direct investment in the transitional economy of Kyrgyzstan
- Tez No: 461410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL VATANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Geçiş Ekonomisi, Doğrudan Yabancı Yatırım, Kyrgyzstan, Transition economy, Foreign Direct Investment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada bir geçiş ekonomisi olan Kırgızistan'daki doğrudan yabancı yatırımların (DYY) belirleyicileri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan bağımsız değişkenler: finansal ve hükümet göstergeleri olarak iki model üzerine kurulmuştur. 1996-2014 dönemi verilerinin kullanıldığı analizde korelasyon ve regresyon testi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Kırgızistan'a gelen doğrudan yabancı yatırımcıların belirleycileri olan gayri safi yurt içi hasıla, döviz kuru, ticaret ve hükmet göstergeleri gibi değişkenleri DYY'lar üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we were examined, the determinants of foreign direct investment (FDI) a transition economy in Kyrgyzstan. In the study indepentent variables used in two different models such as: financial indicators and government indicators. In the analysis used for 1996-2014 period data. According to the results of the analysis, variables such as gross domestic product, exchange rate, commerce and government indicators were found to be effective on FDI in Kyrgyzstan.