Model for Islamic tourism destination (Case study Turkey)
Islam turizm destinasyonu için model (Vaka incelemesi Turkey)
  1. Tez No: 461574
  2. Yazar: FARIBA NAZARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İslam turizmi, Destinasyon, Model, VICE, Islamic tourism, Destination, Model, VICE
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Turism Destinasyonu (TD), turizm araştırmaları tarihinde önemli bir konsepttir. Bu araştırmaların bulgularına göre, turizmin tüm spesifik ve sorunlu karakterleri turizm destinasyonunda görülebilir. Bu araştırma, doğal, kültürel ve devlet işlevlerinin İslam turizmine olan etkisini ve İslam düzenlemelerine uygun toplam kalite yönetimine dayalı daha iyi bir tatil deneyimi sunmayı göstermektedir. Dolayısıyla, İslami turizmin gelecekte daha hızlı büyümesinin temel faktörleri yukarıda sözü edilen işlevlerdir. Dolayısıyla turizm destek aldığında, bu alanın ülkenin kalkınmasının sürdürülmesinde önemli bir parçası olduğu anlamına gelir. Bu strateji, güvenlik gibi olanaklarla turistler için yapılabilir. Bu tesisler İslami turistleri seyahat etmeye teşvik edebilir. Bu araştırma, literatür taraması ile Müslüman ülkelerin potansiyel bir turizm pazarı olmasına rağmen, onları çeken, hoşnut edebilecek ,entegre ve uluslararası bir sistem ve model olmadığını göstermeyi amaçlamıştır. Ayrıca bu araştırma, İslamcı konukseverliği ve İslami yasallaştırmayı bütün aşamalarıyla ilgili olan İslami turizm bölgesi için birleşik bir sürdürülebilir model tasarlar. İslami misafirperverliği helal ürünleri ve hizmetleri üzerine yoğunlaşıyor. Bu araştırmada İslami turizm hedefi modeli sadece helal misafirperverlik için değil, aynı zamanda helal çevreyle İslami ilkelere dayanılarak yapılacaktır. Araştırma sonrasında popülerlik seviyesi gibi bazı faktörleri belirlemeye devam edeceğiz. Bu araştırmanın amaçı, İslami turizmin gelişimini etkileyen politikalara ne ölçüde egemen olduğunu belirlemektir. Müslüman ülkelerin turizm destinasyonları olarak popülaritesini ölçmek için, Müslüman ülkelerde turist girişlerine ortak bir model sunulup ve ardından modern turizmin güvenli“ihtiyaçları”gösterilmektedir. Bu ihtiyaçların farklı İslam bağlamlarında uyarlanma biçimi dikkat çekmeye değer. Bu sonuçların elde edilmesi için nicel ve nitel yöntemler yapılmıştır. Her iki yöntemle ilgili sorular, VICE Modeli ve İslamın beş şartının birleştirilmesiyle tasarlandı. Tezde 15 temel sorunun hem niceliksel hem de nitel yöntemlerle sınandığı test edilmiştir. Yabancı Müslüman turistler için nicel yöntem; topluluk üyeleri (politika yapıcılar ve planlamacılardan oluşan iki grup) için nitel yöntem uygulanmıştır. Her iki grup için de sorular birbirleriyle bütünleştirildi. Yabancı Müslüman turistlerin anketi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, müzelerde ve beş yıldızlı otellerde yapıldı. Görüşme, Ankara halkı ve Türkiye Turizm Bakanlığı yetkilileri arasında yapıldı. Tezin 15 sorusunda yaşam tarzı ve yabancı Müslüman turistlerin VICE Model faktörleri (Ziyaretçi, Sanayi, Topluluk ve Çevre) hakkında algısı olan 5 faktör vardır. Bu çalışmanın sonucu, turism plancılarının ve politika yapıcılarının İslamcı ve belki de İslamcı olmayan turistleri cezbetmek ve izlemek için yol gösterebilir. İslam turizm köyü bu tezin bulgularına göre yapılabilir bir durum olabilir. Bu tezin bulguları diğer İslami ve İslam dışı turizm bölgesi için de uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Tourism destination (TD) is an important and key concept in the history of tourism research. According to the findings of these researches, all the specific and problematic characters of tourism can be seen in tourism destination. This research demonstrate the impact of natural, cultural and governmental functions on Islamic tourism and to provide better holiday experience based on total quality management corresponding with Islam regulations. Therefore, the above-mentioned functions are the main factors of making Islamic tourism grows faster in future. Hence when tourism gets a support, it means that this field is an essential part in sustaining the country's development. The strategy can be made by providing facilities for tourists like security and safety. Those facilities might encourage Islamic tourists to travel. This research aimed to conclude by literature review a concept that although Muslim countries are potential tourism market, there is not an integrated and international system and model that can attract and please them. Also this research design a unified sustainable model for Islamic tourism destination that concerns the Islamic hospitality and Islamic legalization all of its stages. Islamic hospitality focuses about the Halal products and services. Islamic tourism destination model in this research is not only exclusive to Halal hospitality but this model would also be done based on Islamic principles with Halal environment. After the research, we are going forward to determine some of the factors such as popularity level. The aim is to determine the extent in which Islam dominates policies that influence the development of tourism. To measure the popularity of Muslim countries as tourist destinations, a common model of tourist arrivals in Muslim countries is presented in advance, followed by the secure“needs”of modern tourism. The manner in which these needs are adapted within the different Islamic contexts is worthy of attention. In order to get these results both quantitative and qualitative methods were done. Questions of both methods were designed with combining of VICE model and Islamic five pillars. There is 15 based questions in thesis were tested with both quantitative and qualitative methods. Quantitative method was done for foreign Muslim tourists and qualitative method for two groups of community people, policy makers and planners. Questions for both groups were integrated with each other. Questioner from foreign Muslim tourists was done in Ataturk airport in Istanbul, at museums and five star hotels. Interview was done among community people in Ankara and among the officials in Tourism Ministry of Turkey. In the 15 questions of thesis there are 5 factors of life style and foreign Muslim tourists' perception about VICE MODEL factors (Visitor, Industry, Community and Environment). Finding of these studies can pave the way for tourism planners and policy makers in order to attract and please Islamic and maybe non-Islamic tourists. Islamic tourism village is a case can be done according to the findings of this thesis; also findings of this thesis can be generated for other Islamic and also non-Islamic tourism destination.