Sosyal yardım alan ailelerin yaşam doyumu Üsküdar örneği
Life satisfaction of families who receive social aid Uskudar sample
- Tez No: 461586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: problem of poverty, social services, social policy, life satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarihsel bir sorun olan yoksulluk genel hatlarıyla temel ihtiyaç maddelerine erişememe, temin edememe gıda, giyim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarının karşılayamama durumudur. Yoksulluk anlamlandırılması, sınırlarının belirlenmesi güç ve zor bir olgudur. Farklı tanımlarla birlikte farklı anlamlar yüklenerek yoksulluk sınırlandırılmaktadır. Yoksulluğun farklı halleri ve yaklaşımları vardır. Yoksulluk, yokluk, yoksunluk birlikte yaşanılan iktidar yönetimi bağlamında değerlendirilmelidir. Siyasi iktidar bağlamının dışında yoksulluk olgusunun aynı zamanda kuşaklararası devreden bir durumu da söz konusudur. Bu bağlamda yoksulluk olgusu değerlendirilirken“yoksulluk kültürü”durumunu da hesaba katmak gerekir. Yoksullukla mücadele tek bir etken üzerinden değerlendirilemez ve tek bir hizmet kalemi üzerinden yoksullukla mücadele edilemez. Bu çalışmada sosyal yardım alan ailelerin yoksulluk sorunsalıyla ilişkisi değerlendirilmiştir. Yoksulluk Sorunsalı ile mücadelede sosyal politika modelleri değerlendirilip Türkiye'de uygulanan sosyal hizmet ve sosyal politikalar tartışılmıştır. Yoksulluk sorunsalının yaşam doyumunun üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yoksulluğun yaşam doyumunu düşürdüğü görülmüştür. Bu çalışma 7.11.2016 ve 2.12.2016 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nde sürekli ve süreksiz(süreli olmayan) sosyal yardım alan 224 kişiye anket formu uygulanmıştır. Yaşam doyumu ölçeği, bireylerin yaşamından aldıkları doyumu belirlemek amacıyla geliştirilmiştir. Ölçek, likert tarzı 7 dereceli 5 maddeden oluşmaktadır. Sosyodemografik özellikler araştırmacı tarafından hazırlanmış. Kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular için çapraz tablolar oluşturulup yorumlanmıştır. Veriler SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Yoksulluk sorunsalı ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir durum olduğu görülmüştür. Yoksulluk arttıkça yaşam doyumu azalmıştır. Anahtar Kelime: Yoksulluk Sorunsalı, Sosyal Hizmet, Sosyal Politika, Yaşam Doyumu.
Özet (Çeviri)
Poverty, as a historical problem, is a situation of lack of access to basic life materials, and a failure to afford food, clothing, health, shelter etc. needs. The explanation and description of poverty is a hard and difficult fact. With the involvement of different explanations and adding different meanings, poverty is restricted. Poverty has different aspects and approaches. Poverty, destitute, and deprivation are evaluated with coexisting political government. Except political government, poverty case has a circulating relationship with intergeneration. In this sense, when evaluating poverty“culture of poverty”also needs to be calculated. Fighting poverty should not be evaluated on a single factor and we cannot fight against poverty on a single item. In this work, socio-political models are evaluated on fighting against poverty issue and social services and social policies in Turkey are discussed. The effect of poverty on life satisfaction is examined. As a result, it is seen that poverty has a decreasing effect on life satisfaction. In this work, between the dates 7.11.2016 and 2.12.2016 a survey has beenapplied to 224 individuals who receive permanent and time-bound social aid from Üsküdar Municipality Social Support Services Directorate. Life satisfaction scale has been developed with the intent of evaluating satisfaction rate of individuals. Scale is consisting of 5 articles with 7 point Likert scale. Socio-demographic features are prepared by researcher. Personal information forms are used. For outcome, crosstabs are formed and interpreted. Data is analyzed with the usage of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 application. As data analyzed, descriptive statistical methods (numbers, percentage, average, standard deviation) has been used. Between the problem of poverty and life satisfaction, there is a significant connection. As poverty increases life satisfaction decreases.