Özofagus adenokarsinomlarında HER2/NEU onkogen pozitifliğinin prognoza etkisi
HER2/NEU oncogen positivity and prognostic effect on esophageal adenocarcinoma
- Tez No: 461609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ENÖN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Özofagus adenokarsinomu, HER2/Neu, prognostik faktörler, esoghageal adenocarcinoma, HER2/Neu, prognostic factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Özofagus kanseri geç belirti veren, tanısı genellikle küratif tedavinin mümkün olmadığı ileri evrelerde konulan kanserlerdir. Son yıllarda insidansı dikkat çekici şekilde artmasına rağmen tedavi stratejilerinde buna paralel bir ilerleme sağlanamamıştır. Meme kanserlerinde HER2 hedefli tedaviler ile sağkalım ve hastalıksız yaşam sürelerinde anlamlı iyileşmeler sağlanmıştır. Bu çalışmada özofagus ve ÖGB adenokarsinomu nedeni ile opere edilen hastalarda HER2 pozitifliğinin sağkalıma etkisini göstermek amaçlanmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Şubat 2002-Aralık 2015 tarihleri arasında özofagus adenokarsinomu nedeni ile opere edilen 70 hasta retrospektif olarak incelenerek HER2 pozitiflik durumu değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile özofagus adenokarsinomu tanısı ile küratif cerrahi uygulanan hastalarda; uzun dönem takip patolojik incelemelerinde HER2 pozitifliği, cinsiyet, yaş, histolojik grade, tümör invazyon derinliği, bölgesel LN tutulumu, lenfatik invazyon, perinöral invazyon, patolojik evrelere dağılımı, cerrahi sınır tümör rezeksiyonu (R0/R1) dağılımı ve beklenen sağkalım oranları analiz edilmiştir. Sonuç olarak özofagus adenokarsinomu nedeni ile opere edilen hastalarda HER2 pozitif olan hastaların negatif olan hastalara göre beklenen sağkalım oranları diğer parametrelerden bağımsız olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Çalışmamızda özofagus adenokarsinomlarında yeni tedavi stratejileri geliştirilmesi gerektiği ve tedavi standardını yakalamak için tedavi seçeneklerinin karşılaştırıldığı daha geniş çalışmalara olan ihtiyaç ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Esophageal carcinoma related symptoms are late seen so they are detected at incurable stages. At last years the incidence of esophageal carcinoma is rising remarkablely but there is no such progresion on theraphy protocols. On breast cancer HER2 targeted therapies have made longer disease free survivals possible. In this study we aimed to investigate the effect of HER2 positivity on survival of esophagus and esophagogastric junction adenocarcinomas. We analysed retrospectively 70 patients who are operated at Ankara University School of Medicine Thoracic Surgery Department between February 2002 and December 2015 because of esophageal adenocarcinoma and searched for HER2 positivity. In this study we examined HER2 positivity in long term patology results, sex, age, histological grade, tumor invasion depth, regional lymph node metastasis, lymphatic invasion, perineural invasion, pathological stages, surgical margin (R0 / R1) and expected survivals of patients operated for esophageal adenocarcinoma for curative intend. In conclusion the expected survival rates of operated HER2 positive patients are independently lower than negative patients with statistical significance. We claim that it is compulsory to develop new treatment strategies for esophageal carcinomas and it can be done with prospective trials that have more patients.