Health impacts of particulate matter collected from Istanbul city
Partikül maddelerin insan sağlığına etkileri: İstanbul örneği
  1. Tez No: 461662
  2. Yazar: SAIDA AAMMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PETEK, DOÇ. DR. FERHAT KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Biology, Biotechnology, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PM10, Hava kalitesi gözetimi, toksisite, genotoksisite, Microtox, Vibrio fisher, SOS chromotest, PM10, air quality monitoring, toxicity, genotoxicity, Microtox, Vibrio fisher, SOS chromotest
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, farklı kentsel ve endüstriyel özellikleri olan mega kentin (İstanbul, Türkiye) çeşitli yerlerinden toplanan atmosferik PM örneklerinin toksisitesi ve genotoksisite düzeyleri değerlendirildi. Ortam hava örnekleri, solunabilir partiküllerin kaba fraksiyonu büyüklüğünde,PM2.5-10, bir yıllık dönemde aylık bazda bir pasif örnekleme yöntemi ile teflon filtreler üzerinde toplandı. Daha sonra bunlar, dimetil sülfoksit (DMSO) ve ultra-saf su ile lipofilik ve hidrofilik faz ekstrakte edildi ve sulu ekstreler sırasıyla foto-lüminesan bakteri Vibrio fischeri Microtox® ve SOS chromotest® kitleri ile akut toksisitesi ve genotoksisite için test edildi. Her iki ölçümlerden sonraki arka plan değeerlendirmelerinde partiküler maddelerden zehirli maddelerin absorbe olduğu durumları içeren örneklerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edildi. Toksisite ve genotoksisite düzeylerinde anlamlı mevsimsel ve konumsal farklılıklar tespit edildi. Yerel antropojenik faaliyetleri ve diğer faktörlerin birlikteliğinde, sayısal yüksek düzeylerin ilişkili olduğu tespit edildi. Son olarak, nitel iç karşılaştırma çalışması, bölgesel toksisite ve genotoksisite endeksleri, İstanbul kentsel alanda kirlilik ve risk düzeyleri net olarak önerildi. Bu endeksleme çalışmasında, PM2.5-10 örneklerinde toksisitesi ve genotoksisite düzeyleri için eşik kentsel arka plan seviyeleri ve epizodik olaylar için 1.11 TU ve 8.73 TU için sırasıyla 0.72 IF ve 1.38 IF olduğğ tespit edildi
Özet (Çeviri)
In this study, toxicity and genotoxicity levels of atmospheric PM samples collected in several locations of a megacity (Istanbul, Turkey) under differing urban and industrial characteristics were assessed. The ambient air samples, in the form of coarse fraction of the inhalable particulates, PM2.5-10, were collected on Teflon filters using a passive sampling method on a monthly basis during a one-year period. They were later extracted in both lipophilic and hydrophilic phases by dimethyl sulfoxide (DMSO) and ultra-pure water, and the aqueous extracts were tested for acute toxicity and genotoxicity by photo-luminescent bacteria Vibrio fischeri Microtox® and SOS chromotest®, respectively. Statistically significant differences, then background levels in both measurements were obtained indicating presence of toxic substances absorbed on particulate matter. Significant seasonal and locational differences in toxicity and genotoxicity levels were identified. Local anthropogenic activities and other factors associated with the quantified higher levels were also identified. Lastly, a qualitative inner comparison study, regional toxicity and genotoxicity indexes, were suggested to provide a clearer figure of the pollution and risk levels (or occurrences) in the Istanbul urban area. In this indexing study, the threshold levels for the urban background and episodic occurrences for the toxicity and genotoxicity levels in PM2.5-10 samples were identified to be 1.11 TU and 8.73 TU; 0.72 IF and 1.38 IF, respectively.