Structure and spectroscopy of p-anisaldehyde and m-anisaldehyde investigated by density functional theory
P-anisaldehid ve m-anisaldehid moleküllerinin yoğunluk fonksiyonel teori ile yapısal ve spektroskopik incelemesi
  1. Tez No: 461661
  2. Yazar: BAKR SAAD SALAHUDDIN ALHATAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: p-Anisaldehid, m-Anisaldehid, Yoğunluk Fonksiyonel Teori, Spektroskopi, Moleküler Yapı, p-Anisaldehyde, m-Anisaldehyde, Density Functional Theory (DFT), Spectroscopy, Molecular Structure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
B3LYP/6-311++G** hesaplama seviyesindeki potansiyel enerji yüzey taramaları ile p-anisaldehid ve m-anisaldehid molekülünün moleküler yapıları tespit edildi. p-Anisaldehid için iki ve m-anisaldehid için dört kararlı konformer bulundu. Titreşim (IR ve Raman), DOS, UV-Vis ve NMR (13C ve 1H) spektrumları bütün konformerler için B3LYP/6-311++G** seviyesinde hesaplandı. Hesaplanan temel seviye enerjileri ve küçük reaksiyon bariyerleri ile uygun olmak üzere, deneysel ve hesaplanan spektrumların karşılaştırılmasından konformerlerin oda sıcaklığında dengede olduğu anlaşılmaktadır. Moleküllerin bütün normal modlarının tanımları iç koordinatların yüzdelik potansiyel enerji dağılımı cinsinden belirlenmiştir. Çözelti elektronik soğurma bandlarını kırmızıya kaydırarak molekülleri daha reaktif yapmaktadır. Moleküler elektrostatik potansiyel haritaları moleküllerdeki oksijen atomlarının nükleofilik reaktivite bölgeleri olduğunu göstermektedir. Moleküllerin reaktivite derecelerini ifade eden bazı moleküler karakteristikler öncül moleküler orbital enerjileri kullanılarak belirlendi. NBO kısmi atomik yüklerine kıyasla ESP yükleri genellikle güvenilir iken 6-311++G** temel kümesi ile yapılan Mulliken analizi yükler için başarısız bulunmuştur. Deneysel ve teorik spektral karakteristikler arasındaki uyum bu çalışmada kullanılan hesap seviyesinin güvenle benzer moleküllerin spektroskopik analizinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The molecular structures of p-anisaldehyde and m-anisaldehyde have been investigated through potential energy surface scans at the B3LYP/6-311++G** level. The p-anisaldehyde and m-anisaldehyde have been found to contain two and four conformers, respectively. Their vibrational (IR and Raman), DOS, UV-Vis, and NMR spectra (13C and 1H) have been calculated for all stable conformers at the B3LYP/6-311++G** level. The comparison of the experimental and calculated spectra indicates equilibrium between all conformers at room temperature, in agreement with the calculated ground-state energetics and small transition barriers. All normal modes of p-anisaldehyde and m-anisaldehyde have been assigned in terms of percent potential energy distribution of the internal coordinates. The percent contributions of the main transitions in the UV-Vis absorption bands have been elucidated. The solvent has been found to red-shift the electronic absorption bands and make the compounds more reactive. Molecular electrostatic potential maps of p-anisaldehyde and m-anisaldehyde show that their oxygen atoms are the sites for nucleophilic reactivity. Some global parameters quantifying the reactivity of the molecules have been determined in terms of the energies of the frontier molecular orbitals. Compared with the most sophisticated NBO method, ESP charges have been found mostly reliable while Mulliken charges fail badly with the present large 6-311++G** basis set. The agreement between the experimental and calculated spectral characteristics suggests that the present computational level can be used reliably in analyzing spectroscopic features of analogous compounds.