Argümantasyon tabanlı öğretimin öğrencilerin fene yönelik akademik başarı, motivasyon, ilgi ve tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of effects the argumentation based science teaching on the academic success, motivation, interest and attitudes towards science
- Tez No: 462298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME BALKAN KIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Fen Dersi Akademik Başarısı, Motivasyon, İlgi, Tutum, Argumentation, Academic Achievement of Science Course, Motivation, Interest, Attitude
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı, argümantasyon tabanlı öğretim yönteminin, 6. sınıf öğrencilerinin“Elektriğin İletimi”ünitesine ait akademik başarılarına ve fen dersine yönelik motivasyon, ilgi ve tutumlarına olan etkisini incelemektir. Bu amaç için, nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde İstanbul'daki bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim gören 84 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerden 42 kişilik bir sınıf kontrol, 42 kişilik bir sınıf deney grubu olarak rastgele seçilmiştir. Kontrol grubunda dersler, programa uygun yöntemlerle yürütülürken; deney grubunda dersler, programa uygun yöntemlerin yanı sıra, araştırmacı tarafından hazırlanan etkinliklere dayalı argümantasyon yöntemi ile işlenmiştir. Çalışmanın verileri, kontrol ve deney grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanan araştırmacı tarafından hazırlanan“Elektriğin İletimi”ünitesi Akademik Başarı Testi, Yılmaz ve Huyugüzel Çavaş (2007) tarafından geliştirilen“Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”, Laçin Şimşek ve Nuhoğlu (2009) tarafından geliştirilen“Fen Dersine Yönelik İlgi Testi”ve Baykul (1990) tarafından geliştirilen“Fen Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ile toplanmıştır. Çalışma sonuçlarından veriler, SPSS 18 paket programı kullanılarak t- testleri ve ANCOVA analizleri ile elde edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre; süreç öncesinde kontrol ve deney grubu öğrencilerinin akademik başarı ve fen dersine yönelik motivasyon puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmazken, süreç sonrasında deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve fen dersine yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol ve deney grubu öğrencilerinin fen dersine yönelik motivasyon ve ilgi son testi puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark görünmezken, deney grubu öğrencilerinin motivasyon ve ilgi son test puanlarında daha çok artış meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of the argument-based science teaching method on the academic achievements of the 6th grade students in the“Electrical Conduction”unit and on their motivation, interest and attitude towards science. This study carried out pre-test and post-test control group design which is quasi experimental design. Study group of this research was composed of 84 students enrolled in 6th grade in a middle school in Istanbul during the 2015-2016 academic year. Of these students, a classroom with 42 students was randomly selected as control group and a classroom with 42 students as experimental group. While the courses in the control group were carried out as compatible with science curriculum, the course in the experimental group were carried out via argumentation method based on the activities prepared by the researcher additionally. Data were collected with the academic achievement test prepared by the researcher about“Electrical Conduction”unit, the“Motivation Scale Towards Science Learning”which was developed by Yılmaz and Huyugüzel Çavaş (2007),“Interest Scale Towards Science Course”developed by Lacin Şimşek and Nuhoğlu (2009) and“Attitude Scale Towards Science Course”developed by Baykul (1990) applied as the pre-test and post-test to the students in the control and experimental groups. Data were analyzed by using t-tests and ANCOVA analysis in the SPSS v. 18 program. According to the results of the study; while there was no statistically significant difference between groups' academic achievement and the motivation towards science at the beginning of the study, after the process a statistically significant difference occured on behalf of experimental group. There was no statistically significant difference between the motivation and interest towards science in the control and experiment groups; however, the motivation and interest test scores of the experimental group increased more.