Türkiye'de okul öncesi müzik eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Investigation of graduate thesis in the pre-school music education in Turkey
  1. Tez No: 462329
  2. Yazar: MUHAMMED HASAN DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'de Okul Öncesi Müzik Eğitimi alanında yapılan Lisansüstü Tezlerin konu dağılımlarına göre sınıflandırılması ve konu içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kaynak tarama yöntemiyle birlikte içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma, nitel araştırma yöntem-teknikleri ve tarama modelinin uygulandığı durum tespitine yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini YÖK Yayın Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 1993-2016 yılları arasında onaylanan arşivlenen, konu bölümü eğitim ve öğretim olarak dizgilenen 9 adet doktora tezi, 1 adet Sanatta Yeterlilik, 50 adet yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 60 lisansüstü eğitim tezi ile ilgili detaylı incelemeler yapılmış ve veriler gruplandırılmıştır. Ulaşılabilen tezler; tezin yayınlanma yılı, tez türü, tezin yazıldığı şehir, üniversite, yazarın cinsiyeti ve veri toplama yöntemlerine göre incelenmiş; ulaşılan sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; okul öncesi müzik eğitimi alanında yapılan çalışmaların % 83,3'nü yüksek lisans tezlerinin oluşturduğu, okul öncesi müzik eğitimi ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmaların büyük çoğunluğunun 2008 ve 2010 yılında İstanbul' da yapıldığı, en fazla çalışma yapılan üniversitenin % 26,7'lik oranla Marmara üniversitesi olduğu, kullanılan yöntemler incelendiğinde, % 26,7 anket yöntemi kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to classify the post-graduate theses made in the field of Preschool Music Education in Turkey according to the subject distributions and to determine the subject contents. In the research, content analysis method was used together with source scanning method. This study is a descriptive study of the qualitative research method-techniques and the situation in which the screening model is applied. The sample of the research was examined by the Higher Education Documentation Documentation Department in detail during the period of 1993-2016 with a total of 60 graduate education theses including 9 doctorate thesis, 1 artistic competency, 50 master thesis, organized as subject department education and training And the data are grouped. Reachable theses; The year of dissertation, the type of thesis, the city where the thesis was written, the university, the gender of the author and data collection methods; The results achieved are interpreted. The findings obtained from the research are as follows; 83.3% of studies conducted in the field of pre-school music education were made by master's thesis and most of the post-graduate studies on pre-school music education were conducted in Istanbul in 2008 and 2010 and the ratio of 26.7% When Marmara University is used and the methods used are examined, the results of using 26.7% survey method are reached. KeyWords: Music, Music Education, Pre-schoolEducation