Adölesan ve erişkin bireylerde mini implant alanlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi üzerinde mimics programı kullanılarak değerlendirilmesi
Conic beam computerized tomography assessment of mini-implant sites in adults and adolescents on mimics software
- Tez No: 462376
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DOĞRU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, HU (Hounsfield Unit), Mini-implant, Mimics 15.0
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
AMAÇ Bu çalışmada üst ve alt çenede mini-implant uygulanabilecek alanlardaki kemik yoğunluklarını adölesan ve erişkin bireylere ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi üzerinde Mimics 15.0 programı kullanarak karşılaştırmaktır. GEREÇ Bu nedenle, Dicle Üniversitesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim dalı arşivinden 175 adet konik ışınlı bilgisayarlı tomografi verisi seçilmiştir. YÖNTEM 175 adet KIBT verisi adölesan (13-18 yaş arası 46 erkek, 65 kız) ve erişkin (18-35 yaş arası 27 erkek, 37 kız) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Üst ve alt çenenin daimi kanin ile ikinci molar arası interproksimal bölgelerin alveoler kretten 4-6mm ve 6-8 mm apikal seviyesindeki ve palatinal kemiğin aynı dişler arasındaki mid-palatal ve 3-6 mm paramedian bölgelerindeki kemik yoğunlukları ölçülmüştür. Gruplara ait ortalamalar arasındaki farklılığın belirlenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) , istatistiksel anlamlılık söz konusu olduğunda farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemede TUKEY HSD çoklu karşılaştırma istatistik analiz testleri kullanılmıştır. BULGULAR Çalışma gruplarımız arasında karşılaştırdığımız anatomik bölgelerde anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Adölesan kızlar adölesan erkeklerden; erişkin kızlar da erişkin erkeklerden daha fazla kemik yoğunluğuna sahiptirler. Erişkin erkekler, adölesan erkeklere göre daha yoğun kemiğe sahiptirler. Erişkin kızlar, adölesan kızlara göre daha yoğun kemiğe sahiptirler. SONUÇ Bizim araştırdığımız ''Adölesan dönemdeki hastalarda primer stabiliteyi etkileyen alveoler ve palatinal kemik yoğunlukları daha azdır' hipotezi doğrulanmıştır. Adölesan dönemde kemik taslakları oluşmakla beraber erişkin döneme yakın kemik kalınlığına erişilmektedir. Kemik kalsifikasyon süreci ise adölesan dönemden erişkin döneme kadar kesintisiz sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Conic Beam Computerized Tomography Assessment of Mini-Implant Sites in Adults and Adolescents on Mimics Software. The aim of this study is to evaluate the density of the adolescent and adult subjects' mini-implant regions that is possible to insert both maxilla and mandibula by conic beam computerized tomography on Mimics 15.0 program. MATERİALS The materials of this study is acquired from archives of Dicle University Department of Oral Diagnosis and Radiology. METHODS The conic beam computerized tomographic datas of 175 subjects are divided into 4 groups thats adolescents (between 13-18 years, 46 males, 65 females) and adults (between 18-35 years, 27 males, 37 females). The density of 6-8 mm and 4-6 mm apical level of alveoler cret between permanent canin and second molar approximal bone both jaws and palatal bone (midpalatal and paramedian) between the same teeth was measured. ANOVA ( Analysis of Variance) used for defining significance between groups and TUKEY HSD used for defining the which group is significantly different when significance is exists. RESULTS Mini-implant regions that assessed between groups are significantly different. Adolescent females have more dense bone than adolescent males and adult females have more dense bone than adult males, too. Adult subjects (males and females) have more dense bone than adolescent subjects (males and females). CONCLUSION The hypothesis of ' Alveoler and palatinal bone density of adolescent subjects due to primary stability are less than adult subjects' is confirmed. The thickness of bone template is similar both adolescent and adult age, but calcification (density) process of the templates are continues up to adult age. Keys: CBCT, HU (Hounsfield Unit), Mini-implant, Mimics 15.0 programme