Çenelerde görülen periferal dev hücreli granülomalar ile periferal ossifiye fibromaların stromal inflamatuar sitokin ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of the expression of stromal inflammatory cytokines in peripheral ossifying fibromas and peripheral giant cell granulomas of the jaws
  1. Tez No: 462393
  2. Yazar: ÖMER EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Patoloji, Biochemistry, Dentistry, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimya, İnflamatuar sitokin, Periferal dev hücreli granüloma, Periferal ossifiye fibroma, Immunohistochemistry, Inflammatory cytokine, Peripheral giant cell granuloma, Peripheral ossifying fibroma
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı PDHG ve POF lezyonlarında IL-1, IL-6, IL-17 ve TNF-α sitokin ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak incelenmesi ve aralarında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Retrospektif bir yöntemle yürütülen bu çalışmaya 2013-2015 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında tedavi edilmiş ve patolojik incelemeleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalında yapılmış 20 periferal dev hücreli granüloma ve 20 periferal ossifiye fibroma hastası dâhil edilmiştir. Bu hastaların lezyonlarından alınan biyopsilerden elde edilen preparatlarda IL-1, IL-6, IL-17 ve TNF-α antikorları immünohistokimyasal olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışma bulgularına göre PDHG lezyonlarında dev hücrelerde stromal hücrelere göre IL-6 ve TNF-α düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. PDHG ile POF olguları karşılaştırıldığında ise IL-1 ve IL-6 ekspresyonu bakımından her iki lezyon arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı, TNF-α ekspresyonunun PDHG lezyonlarında, IL-17 ekspresyonunun ise POF lezyonlarında daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma sonuçları IL-1, IL-6, IL-17 ve TNF-α'nın hem PDHG hem de POF lezyonlarının etyopatogenezlerinde rol oynadıklarını göstermekte ve bu lezyonların gelişiminde proinflamatuar sitokinlerin pozitif sinerjik rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study is to immunohistochemically examine IL-1, IL-6, IL-17 and TNF-α cytokine expressions in PDHG and POF lesions as well as to detect whether there is a difference among them, or not. Material and Methods: This retrospectively conducted study includes 20 peripheral ossifying fibromas and 20 peripheral giant cell granuloma patients, who were treated in the Department of Oral and Maxillofacial Surgery of the Faculty of Dentistry in Eskişehir Osmangazi University and whose pathological examinations were performed at the Department of Pathology of the Faculty of Medicine in Eskişehir Osmangazi University in the years between 2013 and 2015. IL-1, IL-6, IL-17 and TNF-α antibodies were immunohistochemically examined in the preparates obtained from the biopsies taken from the lesions of these patients. Results: According to the findings of this research, in the giant cells in PDHG lesions the amount of IL-6 and TNF-α expressions was found higher than that in stromal cells. Comparing the facts of PDHG to those of POF, it was observed that there was not a significant difference between two lesions in terms of IL-1 and IL-6 expressions; the amount of TNF-α expression was significantly higher in PDHG lesions and the amount of IL-17 expression was significantly higher in POF lesions. Conclusion: The results of this study indicate that IL-1, IL-6, IL-17 and TNF-α are involved in the etiopathogenezis of both PDHG and POF lesions and reveals the positive synergic role of proinflammatory cytokines in the growth of these lesions.