65 yaş ve üstü bireylerde ev kazaları görülme sıklığı ve etkileyen risk faktörleri: Niğde örneği
Incidence of home accidents of people 65 years and older and risk factors effecting them: Sample of Niğde
- Tez No: 462476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, ev kazaları, kaza türü, Old age, home accidents, type of accident
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünyada ve Türkiye'de toplumun yaşlanması ile birlikte yaşlıların sorunlarıyla karşılaşılması kaçınılmazdır. Yaşlıların karşılaştığı sorunların önemli bir kısmını ev kazaları oluşturmaktadır. Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırma 1185 yaşlı ile yapılmış ve ev kazaları görülme sıklığı ve etkileyen risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin % 49,4'ü kadın, %50,6'sı erkek, yaş ortalaması 71,1±6,1'dir. %81,4'ünün kronik hastalığı vardır. Hipertansiyon (%54,0) ilk sıradadır. Yaşlı bireylerin %20,3'ü son bir yıl içerisinde ev kazası geçirmiştir. Ev kazası geçiren yaşlıların % 37,5'i son bir yıl içinde iki ve daha fazla ev kazası geçirmiştir. Kazaların tipine göre, en fazla görülen kaza tipi %75,8 ile düşme, ikinci sıklıkta %12,1 ile kesik-yaralanma, üçüncü sıklıkta %8,8 ile yanmadır. Kazalar sıklıkla kış mevsiminde, oda-salonda meydana gelmiştir. Ev kazası açısından, bireysel faktörlerden denge sağlayamama ve dikkatsizlik, konut risk faktörlerinden zeminin ıslak olması ve ayağın takılması nedenleri ile görülmektedir. Temel günlük yaşam aktivitelerinde en fazla tek başlarına yapamadıkları aktivite hareket etme, yardımcı günlük yaşam aktivitelerinde en fazla tek başlarına yapamadıkları aktivite ulaşım araçlarına binebilme ve çamaşır yıkayabilmedir. Ev kazası geçirmeyi arttıran risk faktörleri arasında kadın cinsiyette olmak, genç yaşlı grubunda olmak, temel günlük yaşam aktivitelerinde ve enstrümental günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmak yer almaktadır. Yaşlıların üçte birden fazlasının son bir yılda iki ya da daha fazla ev kazası geçirmiş olması ev kazalarına gereken önemin verilmediğini göstermektedir. Sonuç olarak yaşlıların ev koşullarının düzenlenmesi ve yaşlıların kazalar konusunda eğitilmesinin yaşlılarda görülen ev kazaları sıklığını azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable to encounter the problems of the old along the society in Turkey and in the world is getting older. The important part of the problems that the old encounter forms home accidents. This study is a cross-sectional type. The study was conducted in 1185 elderly and it aims at identifying of incidents of home accidents and risk factors of them. The older persons which participated the study are 49,4 % female, 50,6% male, for all of them mean age 71,1±6,1.There are chronic disease 81,4%. Hypertension (%54,0) is in the first sequence. 20,3 % of these old individuals has had a home accident within the recent year.37,5 % this older persons has had two and more home accidents. According to the types of accidents, the most seen accident type is, that 75,8 % of those have fallen down, the second one 12,1 % have often been injured with cut, the third one 8,8 % of those have been burned. Accidents have been seen in winter and also in the living room. The factors of failure to ensure balance and careless in terms of individual factors, wet floor and tripping in housing risk factors are seen highly in reasons of having home accidents. The activity that they can't perform daily living activities themselves, is“moving”, the other one that they can't do on their own in their instrumental daily actions are“traveling”and“laundry”. Among the factors that increase the risk of home accidents being of the female gender, young-old group, to be independent in daily living activities and instrumental daily activities. More than one- third of elderly people had home accident have been two or more in the last year shows that no importance to their home accidents. As a result, it has been thought that arranging the housing conditions of the old according to preventing from accidents and educating the old about accidents will lessen the frequency of having accidents seen on.