Çocuk kliniklerinde hemşire olarak çalışan sağlık profesyonellerinin ateş yönetimi konusundaki bilgilerinin belirlenmesi
Determination of fever management knowledge of health professionals' working as A nurse in children cliinics
  1. Tez No: 462517
  2. Yazar: ŞADUMAN DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, ateş yönetimi, bilgi, çocuk, hemşire, Child, fever, fever management, knowledge, nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç:Araştırma; çocuk kliniklerinde hemşire olarak çalışan sağlık profesyonellerinin, ateş yönetimi ve antipiretik kullanımı konusundaki bilgilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma Konya İli kent merkezinde yer alan dört hastanenin çocuk kli-niklerinde çalışan, araştırmaya katılmayı kabul eden 160 sağlık profesyonelinin katılımı ile gerçekleşti. Veriler yüzyüze görüşme yöntemi ile 5-15 Aralık 2014 tarihleri arasında toplandı. Veri toplama aracı olarak literatür ışığında ve uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Sağlık Profesyonellerinin Çocukta Ateş Yönetimi Anket Formu”kullanıldı. Veriler bilgisayar ortamında sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann - Whitney U ve Kruskal-Wallis analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık profesyonellerinin yaş ortalaması 30,8±6,6 yıl olup, %83,1'i kadın, %42,5'i lisans mezunu ve % 62,5'i çocuk sahibi olduğu, %73,8'inin hemşire, %35'i 10 yıl ve üzeri çalışma deneyimine sahip ve %55'inin 3 yıl ve üzeri çocuk hemşireliği deneyimi olduğu bulundu. Katılımcıların %74,4'ünün son beş yılda mesleki bir kongreye katılmadığı, %86,9'unun mezuniyet sonrası çocuklarda ateş yönetimi konusunda mesleki bir eğitim almadığı, %73,8'inin ateş yönetimi konusunda bilimsel makale okumadığı, %50,6'sının ateş yönetimi konusunda bilgilerini yeterli buldukları belirlendi. Sağlık profesyonellerinin ateş yönetimi bilgi durumlarından ateş fizyoloji bilgi puanı 5,78±1.06, ateş yönetimindeki genel bilgi puanı 5,07±1,03, ateş yönetiminde antipiretik kullanımı bilgi puanı 4,17±0,87 ve toplam bilgi puanının 15,02±1,90 olduğu görüldü. Ateş yönetimi genel bilgi puanı yüksek lisans öğrenimine sahip sağlık profesyonellerinde anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,049). Katılımcıların ateş yönetimi bilgi puanları ile diğer sosyodemografik ve mesleki özellikler arasında anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç olarak sağlık profesyonellerinde ateş yönetiminin bazı alanlarında eksiklikler bulun-makla birlikte bilgi düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Çok karşılaşılan ve önemli sonuçları olan çocuklarda ateş konusunda; sağlık çalışanlarının eğitilmesi, klinik uygulama standartlarının oluştu-rulması gerekli ve önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determinate health professionals' knowledge, working as nurse ain children clinics, about fever management and antipyretics using for them. Materials and Methods: This study was performed in children clinics of four hospitals in Konya. A hundred and sixty health professionals who accepted to participate study were included. Data were obtained with the method of face-to-face information between 5th December 2014 and 15th December 2014. The questionnaire form was developed according to current literature, and it was revised according to feedback of specialists in paediatric nursing division who were working as lecturer or nurse. Descriptive statistics (number, percentages, mean, standard deviation), Mann-Whitney U Test, and Kruskal-Wallis were calculated using computer. Results: Particitiapnats' mean age was 30.8±6.6. Most of them were women (83.1%), had bachelor degree (42.5%), were graduated from nursing related schools (73.8%), had at least 10 year working experience (35.0%) as a nurse in general, and at least 3 year (55.0%) working experience in children clinics. Also more than a half of them (62.5%) had children. It was defined that 74.4% of health professionals, who included in the study, did not participate any congress related their jobs. In addition, it was found that 86.9% of them did not have any education about fever management after their graduation, 73.8% of them did not read scientific articles about fever management. More than half of participants (50.6%) found themselves efficient about fever management. In this study, health professionals' fever management knowledge mean score was found 5.78±1.06. General knowledge score of participants was 5.07±1.03. Also, antypiretis using knowledge score was found 4.17±0.87 in fever management, and total knowledge score was 15.02±1.90. Health participants', who had master degree, general fever management knowledge score was found higher than the others, and the difference was found was statistically significantly important (p=0.049). There was no significant difference between the people's fever management knowledge scores, their social demographical data, and conditions related their jobs in this study. Conclusion: It was found that there were some insufficient areas about fever management for health professionals, but their knowledge level found high. Standardization of clinical practice about fever in children, that is very common and causes important affects, is necessary and important.