Akciğer malign tümörlerinde radyofrekans ve mikrodalga ablasyon yöntemleriyle tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of radiofrquency and microwave ablation procedures' efficiency in the treatment of malignant lung tumours
- Tez No: 462594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ HARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, akciğer metastazı, termal ablasyon, radyofrekans ablasyon, mikrodalga ablasyon, Lung cancer, lung metastases, thermal ablation, radiofrequency ablation, microwave ablation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma retrospektif olarak tasarlanmış olup oligometastatik akciğer hastalığının ve primer akciğer tümörlerinin radyofrekans ve mikrodalga ablasyon ile tedavisini takiben, hastalıksız sağ kalım, toplam sağ kalım ve bölgesel nüks oranı gibi çeşitli parametreler vasıtasıyla etkinliğini belirleme, yan etkilerini karşılaştırma ve bu iki ablatif tedavi yöntemini birbiriyle kıyaslamak için oluşturulmuştur. Bölgesel nüks oranı, toplam sağ kalım, hastalıksız sağ kalım ve yan etki profili; radyofrekans ablasyon ve mikrodalga ablasyon için ayrı ayrı değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. İstatistik analizleri için SPSS programı kullanılmış olup Independent Samples Test, Two-Sample Kolmogorov-Smirnov Test, Ki-Kare testi gibi parametrik ve nonparametrik analiz yöntemlerine başvurulmuştur. Kasım 2008 – Mayıs 2015 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Hastanesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Girişimsel Radyoloji bölümünde; primer ve metastatik akciğer tümörü bulunan toplam 26 hastanın 40 tümörüne yönelik perkütan radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tedavileri yapılmış ve yan etki profilini belirlemek ve varsa bölgesel nüksü tespit etmek, toplam ve hastalıksız sağ kalımı saptamak amacıyla hastaların medikal dosyaları ve radyolojik tetkikleri retrospektif olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmaya dâhil ettiğimiz 26 hastanın 6 tanesi kadın 20 tanesi erkek olup yaşları 23-77 (58,78±11,24) arasında idi. 26 hastanın toplam 40 tümörü olup bunlardan 26 tanesine radyofrekans ablasyon, 14 tanesine mikrodalga ablasyon tedavileri uygulandı. Tümör boyutları 5 mm – 45 mm arasında olup (16,25 ±10,65 mm) 6 tanesi primer akciğer kanserlerine 34 tanesi ise metastazlara ait idi. Ortalama takip süresi 36,18±21,42 ay olup bu süre içerisinde 1 hastanın takip süreci hakkında yeterli bilgi olmadığı için çalışmadan çıkarılmış 8 hasta ölmüş ve 17 hasta da sağ olarak takiplerine devam etmekteydi. Ablasyon prosedürleri esnasında 4 hastada tedavi girişimi gerektiren major komplikasyon gelişmiş olup bunlardan 3 tanesi pnömotoraks 1 tanesi hemotoraks idi. Radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tedavi yöntemleri bölgesel ilerlemeyi kontrol altına alarak, toplam sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım sürelerini uzatarak akciğer tümörlerinin tedavisinde kendine çok önemli bir yer edinmiştir. Bu faydalarının yanında, düşük komplikasyon oranları ve hastanede yatış süresini diğer tedavi yöntemlerine göre oldukça kısaltması nedeniyle günlük pratikte gün geçtikçe kendine daha fazla yer bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study designed retrospective to evaluate the efficiency of radiofrequency and microwave ablation of oligometastatic disease of lung and primary lung tumours. For this purpose, we analysed total survival, disease free survival and local reccurence parameters and beside it determined the complications of these procedures, compare each other by means of side effects. Local tumour progression, total survival, disease free survival and complication ratios are evaluated seperately for radiofrequency and microwave ablation compared with each other. Findings analyzed with SPSS software. Parametric and non-parametic tests are used for calculations such as Independent Samples Test, Two-Sample KolmogorovSmirnov Test, Chi-Square test and for the survival analyses Kaplan-Meier method. In this study, we included 26 patients with 40 lung tumours who has been under radiofrequency and microwave ablation procedures between October 2008 – May 2015 in the Başkent University Medical Faculty, Ankara Hospital, Radiology department, Interventional Radiology section. On the purpose of calculate the total and disease free survival, determine local tumour progression rates and complicatons of the procedures. Files of the patients are examined retrospectively. 6 women and 20 men of 26 patients were aged between 23-77 (58,78±11,24). 14 tumours were treated with microwave ablation and 26 tumours were treated with radiofrequency ablation. Tumour diameters were between 5 mm – 45 mm ( 16,25 ±10,65 mm) and 6 of 40 were primary lung cancers and 34 of 40 were metastases of other cancers which were dominantly primary colorectal cancers. Median follow-up was 36,18±21,42 month. Just 1 patient had stopped follow-up and therefore we excluded him from the study. 8 patients died between this perid and 17 patients still in follow-up currently. During the ablation procedures 4 major complications occured which are necessitate curative atempt. 3 of 4 was pneumothorax and 1 of 4 was hemothorax iv Radiofrequency and microwave ablation procedures are very effective for the treatment of the lung tumours by controlling the local progression, increasing the total and disease free survival of patients. Under favour of all these benefits, with low complicaton rates and lesser hospitalisation period, these procedures get more place in the daily practice of the treatment of lung tumours day by day.