Şizofreni spektrum bozukluğunda obsesif kompulsif belirtiler: Uzunlamasına naturalistik bir çalışma
Obsessive compulsive disorders in schizophrenia spectrum disorders: A naturalistic longitidinal study
  1. Tez No: 462621
  2. Yazar: TUBA ÇIRAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Obsesif Kompulsif Semptom, Şizo-obsesif, Schizophrenia, Obsessive Compulsive Disorder, Schizo-obsessive Correspondence: [email protected]
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
AMAÇ: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniğine yatışı yapılmış olan Şizofreni spektrum bozukluğunda OKS ve/veya OKB varlığının uygun yöntemsel kriterlerle araştırılması ve var olan OKS ve/veya OKB'nin varsa ilaçlarla ilişkisinin naturalistik olarak araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniğine yatışı yapılmış, 120 Şizofreni, Şizoaffektif ve Şizofreniform Bozukluk hastası dahil edilmiştir. Hastalar yatışları sırasında SCID-I (DSM-IV Eksen-I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu) ile bir psikiyatrist tarafından tanısının doğrulanması ve varsa eksen-1 ek tanı varlığı açısından yeniden değerlendirmeye alınmıştır. Yatışının başlangıcında, çıkışında, birinci ve üçüncü ay kontrollerinde belirli sosyodemografik ve klinik özellikleri kaydedilip, psikotik semptomlarının şiddeti Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, OKB semptom şiddeti Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Şizofreni hastalarında OKS birlikteliği %28.3, OKB birlikteliği %11.7 bulunmuştur. OKS'ların 16 hastada prodrom döneminde, 4 hastada hastalık döneminde, OKB hastalarının ise tamamının hastalık döneminde ortaya çıktığı görülmüştür. Yatış YBOCS puanlarının çıkış ve takiplerinde anlamlı olarak azaldığı görülmüş yatış öncesi tedavisi olan hastalarda ölçek puanları anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Kullanılan ilaç ve OKS/OKB ilişkisine bakılmış ancak istatistiksel olarak anlamlılık bulunamamıştır. PANSS YBOCS ölçeklerinin birbirleri ile korelasyonlarında yatış ve çıkış arasında bir anlam bulunmamış olup, ilerleyen ölçümlerde, pozitif yönde korelasyonların ortaya çıktığı saptanmıştır. SONUÇ: Şizofreni spektrum bozukluğu - OKS birlikteliğindeki bu oranlar, bu durumun rastlantısal olmayabileceğini göstermektedir. OKS ve/veya OKB'nin eşlik etmesi ile psikoz şiddetindeki artış ve özellikle antiserotonerjik ilaç kullanımı ile OKS/OKB sıklığının artış olasılığı da göz önünde bulundurulduğunda, hekimlerin, şizofreni hastalarının tedavisi sırasında oluşabilecek veya artış gösterebilecek obsesif belirtileri yakından takip etmeleri ve gerekirse uygun tedavi yöntemlerine başvurmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: It is aimed to investigate the presence of OCD and/or OCS in patients with Schizophrenia spectrum disorders who have been admited to BRSHH, with appropriate methodological criteria and also investigate the OCD and/or OCS naturalistically that if there is a relationship with the drugs. METHOD: 120 patienst with Schizophrenia, Schizoaffective and Schizophreniform disorder hospitalized in Psychiatry clinic of Bakırköy Mental and Nervous Diseases Education and Research Hospital were included in our study. Patients were reassessed by SCID-I(Structured Clinical Interview for the DSM-IV Axis I Disorders) during a hospital admission by a psychiatrist in order to confirm their diagnosis and, if any, Axis-1 comorbidity. Specific sociodemographic and clinical features were recorded at the beginning of the hospitalization, at the discharge, at the first and third month controls, and the severity of psychotic symptoms was assessed by the Positive and Negative Syndrome Scale , OCD symptom severity was assessed by the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale. RESULTS: In patients with schizophrenia, the presence of OCD was found in 28.3% and the presence of OCD was found in 11.7%. OCDs were seen in 16 patients in the prodromal period, in 4 patients in the disease period, and all of OCD patients were seen in disease period. The hospitalization YBOCS scale scores were found significantly higher than the exit and other controls, patients with pre-admission treatment had higher scores on the scale. Drug and OCS/OCD relationship were evaluated but no statistical significance was found. When the correlations of the PANSS and YBOCS with each other were examined, there was no meaning between hospitalization and discharge but it was observed that correlations in the positive direction appeared in the progressive measures. CONCLUSION: In our study; these ratios in schizophrenia spectrum disorders-OCS comorbidity suggest that this may not be coincidental.When we consider the possibility of the increase in the severity of psychosis with accompanying OCD and / or OCS and increase of OCD/OCS by using especially antiserotonergic antipshycotic drugs, physicians need to closely observe the obsessive symptoms that may occur or increase of symptoms during the treatment of patients with schizophrenia and also give the appropriate treatment methods if necessary.