Bipolar bozuklukta obsesif inanışlar
Obsessive beliefs in bipolar disorder
  1. Tez No: 462620
  2. Yazar: FADİME GİZEM DÖNMEZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN FISTIKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Obsesif İnanışlar, Prognoz, İşlevsellik, Bipolar Disorder, Obsessive Beliefs, Prognosis, Functionality Contact address: : [email protected]
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada tam düzelmesi olan, bipolar bozukluk tip I (BPB I) tanısı almış ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ek tanısı dışlanmış hastaların obsesif inanışlar ölçeği (OİÖ) kullanılarak obsesif inanışlarının değerlendirilmesi ve BPB prognozu ile obsesif inanışların ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Mayıs 2016-Eylül 2016 tarihleri arasında, ayaktan takip ve tedavi edilmekte olan, DSM 5 kriterlerine göre BPB I tanısı alan hastalar ile görüşülmüştür ve yüz hasta ardışık olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak, herhangi bir psikiyatrik tanısı ve psikiyatri başvurusu olmayan yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi olarak eşleştirilmiş doksan üç sağlıklı gönüllü çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya alınan hastalara sosyodemografik ve klinik özelliklerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HMDÖ), Udvalget for Kliniske Undersegelser Yan Etki Değerlendirme Ölçeği (UKU), Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ), Global Değerlendirme Ölçeği (GDÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), OİÖ uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise; sosyodemografik veri formu, YMDÖ, HMDÖ, KPDÖ, GDÖ, MOKSL ve OİÖ uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların OİÖ toplam puanı ve alt ölçek puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Klinik özelliklere bakıldığında obsesif inanışların prognoza etkisi gösterilememiştir ancak kesitsel olarak işlevsellik ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Hastalar cinsiyetlerine göre karşılaştırıldığında OİÖ toplam puanı ve alt ölçek puanları arasında farklılık saptanmamış olmasına karşın, erkek hasta grubunda geçirilen toplam hastalık dönemi sayısı ile abartılmış sorumluluk/abartılmış tehlike algısı ve mükemmelliyetçilik/ belirsizliğe tahammülsüzlük alt ölçekleri arasında ve geçirilen mani dönemi sayısı ile abartılmış sorumluluk/abartılmış tehlike algısı alt ölçeği arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Hastaların KİDÖ puan ortalamasının ve OİÖ toplam puan ortalaması ve alt ölçek puan ortamalamalarının regresyon analizi ile değerlendirilmesi sonucunda, düşüncelere önem verme/düşüncelerin kontrolü puanı ile anlamlılık tespit edilmiştir. SONUÇ: BPB'ta OİÖ kullanılarak ölçülen obsesif inanışların yüksek olduğunun saptanması obsesif inanışların OKB'a özgü olmadığını göstermektedir. Obsesif inanışların BPB'ta işlevsellikle bağlantılı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it is aimed to evaluate the obsessive beliefs by using the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ) in patients with bipolar type I disorder (BPD I) in whom comorbidity of obsessive compulsive disorder (OCD) is excluded. Additionally, another pupose is establishing the relationship of obsessive beliefs with the prognosis of the disease. METHOD: One hundred patients with BPD I (according to the DSM 5 diagnostic criteria) who were in remission and followed up in outpatients clinics at Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurology were participated in this cross-sectional study. Ninty-three healthy volunteers included in the study as a control group. The groups were matched for age, gender and educational level. Sociodemographic and clinical features of the participants were recorded using data collection form, designed by the investigators. Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Depression Scale (HAM-D), The Udvalg for Kliniske Undersegelser (UKU) Side Effect Rating Scale, Brief Psychopathology Rating Scale (BPRS), Global Assesment Scale (GAS), Functioning Assessment Short Test (FAST) and OBQ were used for the evaluation of the patients, whereas YMRS, HAM-D, BPRS, GAS and OBQ were used for the control group. RESULTS: In BPD I group OBQ total scores and subscale scores were significantly higher than the control group. There were no correlation between the obsessive beliefs and prognostic factors of BPD. On the other hand obsessive belief is correlated with the functionality in cross sectional conditions. There is no difference in OBQ total scores and subscale scores when patients are compared by gender. However, total number of episodes and responsibility/threat and perfectionism/certainity subscale scores and the number of manic episodes and responsibility/threat subscale scores were determined to be correlatted in male patients. In BPD I group, FAST scores and OBQ total scores and subscale scores were utilized with regression analysis. Importance/Control of thougths subscale scores were established to be significant with FAST scores. CONCLUSION: Significantly higher obsessive beliefs were measured by using OBQ in bipolar disorder determines that obsessive belief are not distinctive to OCD. Obssesive beliefs are related to the functionality in BPD.