Köpeklerde farklı dozlarda kullanılan ketamin-propofol kombinasyonlarının kardiyorespiratorik sistem ve göz içi basıncı üzerine etkilerinin araştırılması
Researching the effects of different dose ketamine and propofol combinations on cardiorespiratory system and intraocular pressure in dogs
  1. Tez No: 462697
  2. Yazar: MÜMİN GÖKHAN ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. LATİF EMRAH YANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Veteriner Hekimliği, Anesthesiology and Reanimation, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: EtCO2, Ketamin, Ketofol, köpeklerde intraoküler basınç, MAP, NIBP, Propofol, SpO2, TİVA, EtCO2, Ketamine, Ketofol, intraocular pressure in dogs, MAP, NIBP, Propofol, SpO2, TIVA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışma, köpeklerde farklı dozlarda kullanılan Ketamin ve Propofol kombinasyonlarının kardiyorespiratorik sistem ve göz içi basıncı üzerine etkilerinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Sağlıklı 28 melez erkek köpek rastgele 4 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu için; birinci gruba sadece Propofol, ikinci gruba 1:1 oranında Ketofol, üçüncü gruba 1:2 oranında Ketofol, dördüncü gruba 1:3 oranında Ketofol kombine edilerek Total İntravenöz Anestezi (TİVA) yöntemiyle verildi. Anestezinin idamesi için ilk gruba 0.6 mg/kg/dk Propofol, diğer gruplara ise indüksiyon için hazırlanan karışımlar 0.3 mg/kg/dk dozda verildi ve köpekler entübe edildi. Köpeklerin İntraoküler Basınç (İOB), Nabız, Solunum Sayısı, Rektal Sıcaklık, Ortalama Arteriyel Kan Basıncı (MAP), Periferal Oksijen Saturasyonu (SpO2), End Tidal Karbondioksit Volümü (EtCO2) parametreleri ölçüldü. TİVA 60. dakikada sonlandırıldıktan sonra kullanılan toplam ilaç miktarı, uyanma süresi, uyanma skoru ve uyanma kalitesi kaydedildi. Bulgular: Propofol ve Ketofol kombinasyonlarının İOB'yi artırdığı saptandı. Propofol, nabız ve MAP değerlerini azaltırken, Ketamin, nabız ve MAP değerlerini artırdı. Tüm anestezik maddeler vücut sıcaklığında düşürdü. Solunum depresyonunun Ketofol 1:2 ve 1:3 gruplarında en düşük düzeyde olduğu belirlendi. Grupların tamamında SpO2 düzeyi azalırken, EtCO2 düzeyinin arttığı görüldü. Ketamin miktarı yükseldikçe anesteziden uyanma süresi uzadı. Ketofol 1:3 kombinasyonu ile yapılan anestezinin idamesinde pedal refleksin mevcut olduğu belirlendi. Sonuç: Merkezi sinir sistemini yeterli düzeyde deprese etmediği için Ketofol 1:3 kombinasyonunun cerrahi girişimlerde uygun bir tercih olmadığı sonucuna varıldı. Pedal ve palpebral reflekslerin görülmediği Ketofol 1:1, Ketofol 1:2 ve Propofol anestezi grupları karşılaştırıldığında; İOB'ı en düşük düzeyde artırması, nabızda en az farklılık oluşturması, solunum sistemini daha az deprese etmesi, daha az hipotermiye neden olması, MAP'nda daha az değişikliğe neden olması, SpO2'nu daha düşük oranda azaltması nedeniyle köpeklerde en az kontrendikasyona sahip, en ideal kombinasyonun Ketofol 1:2 olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Researching the Effects of Different Dose Ketamine and Propofol Combinations on Cardiorespiratory System and Intraocular Pressure in Dogs Aim: This study aims to research the effects of different dose mixtures of Ketamine (K) and Propofol (P) on the cardiorespiratory system and intraocular pressure, in dogs. Material and Method: 28 healthy male dogs were randomly divided into 4 groups. The groups were randomized for administration of P, KP 1:1, KP 1:2, KP 1:3 ratios for induction with Total Intravenous Anestehesia (TIVA). 0.6 mg/kg/min Propofol for group P, 0.3 mg/kg/min KP for group KP were administered for the maintenance of anesthesia. Dogs were intubated and spontaneously breathed room air. Baseline intraocular pressure (IOP), heart rate (HR), respirator rate (RR), rectal temperature (RT), mean arterial blood pressure (MAP), peripheral oxygen saturation (SpO2), end-tidal carbondioxide volume (EtCO2), were recorded in every 5 minutes. Infusion was discontinued at the 60. minute. Total amount of administered drug, recovery score and time were recorded. The recorded data were compared statistically for significant signs. Results: P and KP have had an enhancing effect on IOP. The P decreased the HR and MAP values, while the K increasing the HR and MAP. The body temperature decreased in all groups. The lowest respiratory depression was observed at the KP 1:2 and KP1:3 groups. All anesthesic regimens reduced the level of SpO2 and increased the amount of EtCO2. The wake-up time was directly proportional to the amount of K. Conclusion: Since the central nervous system was not adequately distressed, the combination of KP 1:3 was not an appropriate choice for surgical interventions. Compared with KP 1:1, KP 1:2 and Propofol anesthesia groups, where pedal and palpebral reflexes were not observed, the most ideal combination is KP 1:2. KP 1:2, with the lowest increase in the level of the IOP, the lowest level of difference in HR, the less amount of depression in RR, the less change in MAP, the lowest level of difference in SpO2, the less amount of EtCO2, is the less contraindicated combination in dogs.