Yetişkin bireylerde temassız alın termometresi ve timpanik termometre ile ölçülen vücut ısısı değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of body temperature values measured with noncontact forehead thermometer and tympanic thermometer in adult ındividuals
- Tez No: 462698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Termometre, Vücut ısısı, Nursing, Thermometer, Body Temperature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı yetişkin bireylerde temassız alın termometresi ve timpanik termometre ile ölçülen vücut ısısı değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Materyol ve Metot: Araştırmanın evrenini Ocak 2015- Mart 2015 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 18 yaş üstü bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise araştırma kriterlerine sahip olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 200 yetişkin birey oluşturmuştur. Veriler hasta bilgi formu, hasta gözlem formu, timpanik termometre (Nimomed, Model FT- F11), temassız alın termometresi (Nimomed, Model HT- F03B) ve elektronik thermo- hygrometer termometre(Nimomed, Model SH 101) ile toplandı. Veri toplama süresince, aynı hastanın vücut sıcaklığı, aynı araştırmacı tarafından, aynı zamanda hem temassız alın termometresi hem de timpanik termometre ile ölçüldü. Ayrıca uygulama öncesi, ortam sıcaklığı ve ortam nemi bir elektronik thermo- hygrometer termometre ile ölçüldü. Veriler MedCalc 16.8.4 istatistik yazılımıyla Bland- Altman analizi ve SPSS 18.0 istatistik programı aracılığıyla bilgisayar ortamında analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde; bağımlı gruplarda t testi, kruskal wallis, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) ve Blant Altman testi kullanıldı. Bulgular: Temassız alın termometresi ve timpanik termometre ile ölçülen ortalama vücut sıcaklığı değerleri sırasıyla 36.17 ± 0.47 ve 36.89 ± 0.44' dür. Alın ve timpanik sıcaklıkların ortalamaları arasındaki ortalama fark -0.72' oC saptanmıştır. Temassız alın termometresi ve timpanik termometre arasında ortalama sıcaklık ölçümlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p< 0.0001). Ayrıca farklarla ortalamalar arasında açık bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. İki yöntem arasında uyum olduğu saptanmıştır. Bu termometreler için uyum sınırlarının -1.75 oC ve 0,30 oC arasında olduğu saptanmıştır. Sonuç: Ortalama alın sıcaklığı timpanik sıcaklıktan daha düşüktür. Temassız alın termometresi timpanik termometreye alternatif olarak hastanede yetişkin bireylerde vücut sıcaklığının değerlendirilmesinde kullanılabilir, fakat yüksek sapma değeri nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Body Temperature Values Measured with Noncontact Forehead Thermometer and Tympanic Thermometer in Adult Individuals Aim: The aim of the study is compared of body temperature values measured with noncontact forehead thermometer and tympanic thermometer in adult individuals. Material and Methods: Individuals above 18 years old applied to Erzurum District Training and Research Hospital between January 2015 and March 2015 have composed the research population. 200 adult individuals having criterias of the research having admitted to participate in the research have also composed the sample of research. The data were collected with using patient information form, patient observation form, a tympanic thermometer (Nimomed, Model FT- F11), a noncontact forehead thermometer (Nimomed, Model HT- F03B), and an electronic thermo-hygrometer thermometer (Nimomed, Model SH 101). During the data collection process, the body temperature of the same patient was measured with both a noncontact forehead thermometer and a tympanic thermometer at the same time by the same researcher. In addition, before the implementation, environment temperature and environment humidity were measured with an electronic thermo-hygrometer thermometer. Data were analyzed in a computerized environment by Bland- Altman analysis with MedCalc 16.8.4 statistical software and SPSS 18.0 statistical program pack. Evaluation of the data; addicted samples t- test, kruskal wallis, descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation) and Bland- Altman analysis were used. Results. Mean body temperature values measured with a noncontact forehead thermometer and a tympanic thermometer were 36.17± 0.47 and 36.89± 0.44 respectively. The average difference between the mean of forehead and tympanic temperatures was determined -0.72 oC. There were found out significant differences in mean temperature measurements between non-contact forehead thermometer and tympanic thermometers (p< 0.0001). In addition It was found out that there weren't clear relation between differences and averages. It was determined that there were conformity between two methods. The agreement limits for these thermometers were determined between -1.75 oC and 0.30 oC. Conclusion. The mean forehead temperature is lower than the tympanic temperature. Non-contact forehead thermometer may be used as an alternative to tympanic thermometer when assessing body temperature in adult individuals in hospital, but it must be used with caution because of a high value of bias.