4V1 ve 6V2 dar alan oyunlarının çabukluk performansına etkisi
Effect of 4V1 and 6V2 small sided games on agility performance
- Tez No: 462754
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ENİSELER, YRD. DOÇ. DR. ALİ ONUR CERRAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Dar Alan Oyunları, Çabukluk, Football, Small Sided Games, Agility
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, futbol branşında uygulanan antrenman yöntemlerinden 4V1 ve 6V2 dar alan oyunlarının çabukluk performansına etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Algıya Dayalı Tepkisel Çeviklik Testi (ADTÇT)'nin parkur hesaplamaları ve mesafe ölçümleri dizayn edildi. Yeni bir cihaz tasarlanıp geliştirildiği için geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapıldı. Geçerlilik çalışmasına 115, güvenilirlik çalışmasına 70, çabukluk ve 4V1-6V2 oyun antrenmanları çalışmasına 45 gönüllü denek katıldı. Futbolcular üç gruba ayrıldı. Kontrol grubu (KG), kapalı beceri çabukluk grubu (KBÇG), 4V1-6V2 dar alan oyun grubu (4V1-6V2 DAOG). 8 hafta boyunca futbol antrenmanlarına ilaveten KG'ye sürate dayalı koşular içermeyen düz koşu antrenmanları, KBÇG'ye hareketin başlangıcı ve sonlanışı belli olan çabukluk antrenmanları ve DAOG'a 4V1 ve 6V2 dar alan oyunu antrenmanları yaptırıldı. ADTÇT ile futbolcuların ön-test ve son-test hareket, sprint, test toplam ve karar verme zamanları ölçüldü. İstatistiksel analiz için SPSS programı kullanıldı. ADTÇT'nin geçerlilik çalışması için Bland-Altman, güvenilirlik çalışması için korelasyon analizi kullanıldı. Araştırmada, sporcuların ele alınan performans değişkenlerinin 8 haftalık antrenman öncesi ve sonrası ölçüm değerlerinin normal dağılım özelliği gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov istatistiğine göre incelendi. Dağılımın normal olduğu değerler arasında farklılıklar Eşlenik (paired) t Testi, normal olmadığı değerler ise Wilcoxon Testi ile araştırıldı. Araştırmada 45 sporcunun 8 haftalık antrenman sonrası (son test) hareket, toplam çabukluk ve karar verme zamanlarının ölçüm değerleri normal dağılım gösterdiği için Tek Yönlü Varyans Analizi (TYVA), son test sprint zamanı ise normal dağılmadığı için Kruskal-Wallis testi ile araştırıldı. Ölçüm değerlerinin gruplara göre farklılıklarını görebilmek için çoklu karşılaştırma testlerinden en küçük önemli fark yöntemi LSD ve Tamhane testi tercih edildi. Bulgular: Geçerlilik çalışmasına göre her iki cihaz ile aynı anda ölçülen hareket, sprint ve toplam çabukluk zamanlarının yüksek oranda uyumlu olduğu tespit edildi. Güvenilirlik çalışmasında 1.-2. hafta, 2.-3. hafta ve 3.-4. haftalar arası hareket, sprint toplam çabukluk ve karar verme zamanı değerlerinde pozitif yönde güçlü bir korelasyon tespit edildi (p:0,000). Futbolcuların hareket, sprint, toplam ve karar verme zamanlarında KG ön test, son test değerleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı, KBÇG ve 4V1-6V2 DAOG ön test, son test değerleri arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edildi. KBÇG ve 4V1-6V2 DAOG karar verme zamanları açısından karşılaştırıldığında 4V1-6V2 DAOG' da daha büyük gelişim görüldü. Sonuç: ADTÇT'nin geçerli ve güvenilir olduğu ve bundan sonraki araştırmalarda ölçüm amacıyla kullanılabileceği tespit edildi. Bu araştırmadaki KBÇG ile 4V1-6V2 DAOG'daki benzer gelişmeler, KBÇ antrenmanlarının yerine 4V1-6V2 DAO'ların çabukluk antrenmanı olarak kullanılabileceğini gösterdi. Ayrıca karar verme zamanı bakımından, 4V1-6V2 DAOG'da daha fazla gelişimin olması çabukluk antrenmanı olarak 4V1-6V2 DAO'larının kullanımını daha da avantajlı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title: Effect of 4V1 and 6V2 Small Sided Games on Agility Performance Student's Name: Barış BAYDEMİR Supervisor: Prof. Dr. Niyazi ENİSELER Department: Coaching Education / Sports Science Aim: The aim of this study is to investigate the effect of 4V1 and 6V2 small sided games applied in football branch on the agility performance. Materials and Methods:The track calculations and distance measurements of the perception-based reactive agility test (PBRAT's) were designed. Since a new device was designed and developed, validity and reliability studies were done. 115 validity study, 70 reliability study and 45 volunteers participated in the agility and work of 4V1-6V2 game workouts. Control group (CG), Closed skill agility group (CSAG), 4V1-6V2 small side game group (4V1-6V2 SSGG). In addition to football training for 8 weeks, CG had straight running training with no running conditions based on speed, agility training with definite starting and ending movement to the CSAG and 4V1 and 6V2 small side training to the SSGG. With PBRAT, pre-test-post-test movements, sprints, test totals and decision times of footballers were measured. Bland-Altman is used for validity study of PBRAT, correlation analysis is used for reliability of the study. In the study, Kolmogorov Smirnov statistic was used to investigate whether the performance variables of the athletes exhibited normal distribution characteristics before and after 8 weeks of training. Differences between the values of normal distribution were investigated by Paired t test and the values which were not normal by Wilcoxon test. In the study, one-way ANOVA was investigated for 45 athlete after eight weeks of training (post-test) because the measured values of the total agility and decision times showed normal distribution and Kruskal-Wallis test was used because the post test sprint time was not normal distribution. The least significant difference method (LSD) and Tamhane test were preferred from multiple comparison tests to see the differences of the athletes' measured values according to the groups. Findings: According to the validity study, it was determined that the motion, sprint and total agility times measured at the same time as both devices were highly compatible. In the reliability study, a strong correlation was found between 1st-2nd week, 2nd-3rd week and 3rd-4th weeks of movement, sprint total agility and decision time values in the positive direction (p:0,000). It was determined that there was no meaningful difference between CG pretest-posttest values in the movement, sprint, total and decision times of the footballers, and there was a meaningful difference between the CSAG and 4V1-6V2 SSGG pre-test and post test values. A larger development was seen in the 4V1-6V2 SSGG when compared with the time of decision for the CSAG and the 4V1-6V2 SSGG. Results: It has been determined that the PBRAT is valid and reliable and can be used for future measurement purposes. Similar developments in the 4V1-6V2 SSGG with the CSAG in this study showed that 4V1-6V2 SSG could be used as an agility training instead of the CSA training. Furthermore, in terms of decision timing, the further development of the 4V1-6V2 SSGG makes the use of 4V1-6V2 SSG even more advantageous as an agility training.